Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński – przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

  • 30 dkg suchej fasoli,
  • 15 dkg marchwi,
  • 20 dkg kapusty,
  • 10 dkg pietruszki,
  • 5 dkg selera,
  • 10 dkg cebuli,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dkg buraków,
  • 50 dkg pomidorów,
  • 15 dkg śmietany,
  • 3 dkg mąki,
  • sól, pieprz, zielony koper lub pietruszka.

Sposób przyrządzenia:

Fasolę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną przegotowaną wodą. Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła. Oddzielnie gotujemy obrane i starte na tarce do jarzyn warzywa oraz pokrajane w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa i ziemniaki są miękkie, dodajemy rozgotowane i przetarte pomidory, podprawiamy zupę śmietaną z mąką i zagotowujemy. Dodajemy ugotowaną fasolę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Groch i fasola

Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego. Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka.Barszcz.

Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo. Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.

Barszcz ukraiński – Przepis na barszcz ukraiński

Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem jest barszcz ukraiński.Przepis na kotlety z fasoli zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac.Przepis na barszcz ukraiński. Barszcz staropolski – barszcz ukraiński.

gęś lub kaczka

 

print

1 comment on “Barszcz ukraiński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons