Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny

Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny

Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny

  • Kości
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dkg dobrej kiełbasy
  • 15 dkg marchwi
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 5 dkg słoniny
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie oraz liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Kapustę kiszoną  jeżeli jest bardzo kwaśna osączamy z nadmiaru soku i wkładamy  do wrzącego wywaru z kości lub mięsa i startej na grubej tarce marchwi.Dodajemy przyprawy oraz kiełbasę i gotujemy razem około godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy osobno-po ugotowaniu dodajemy do potrawy. Zasmażamy pokrajaną w kostkę słoninę i  dodajemy drobno pokrajaną cebulę i czosnek a następnie gdy się podsmaży wsypujemy mąkę i zrumienioną zasmażką podprawiamy kapuśniak. Dodajemy przecier pomidorowy . Jeżeli kapuśniak okaże się po gotowaniu za mało kwaśny, doprawiamy go surowym sokiem z kiszonej kapusty.

print

 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*