Kapuśniak z Kiszonej Kapusty
Składniki:
- 1 duża główka kiszonej kapusty
- 250 g wędzonej kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
- ½ łyżeczki pieprzu (lub do smaku)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (możesz wspomnieć, że jest to zdrowsza opcja)
- 1 litr bulionu warzywnego (lub wywaru z mięsa)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (możesz dodać, że pomidory są źródłem likopenu, ważnego składnika odżywczego)
Przygotowanie składników:
- Kapustę kiszoną drobno poszatkuj.
- Kiełbasę pokrój na plasterki.
- Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażając je do momentu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
Dodawanie składników:
- Do cebuli i czosnku dodaj kiełbasę, smażąc ją przez kilka minut, aż się zarumieni.
Kapusniak:
- Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i dusz przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przyprawy i gotowanie:
- Dodaj marchewki, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Możesz również wspomnieć, że te przyprawy są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
- Kapuśniak to danie sezonowe, idealne na zimne dni.
Dolewka płynu:
- Zalej wszystko bulionem warzywnym (lub wywarem z mięsa).
- danie jest bogate w błonnik dzięki obecności warzyw, co jest korzystne dla układu trawiennego.
Duszenie:
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zachęcamy czytelników do dzielenia się swoimi wariantami przepisu i opowiedzenia o swoich doświadczeniach z przygotowywaniem kapuśniaku.
Podawanie:
- Kapuśniak podawaj gorący, można podać z odrobiną śmietany lub kwaśnej śmietany, a także posypać świeżo posiekanym koperkiem.
- Zachęcamy użytkowników do zostawienia komentarza pod przepisem.
Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny
Składniki:
- Kości
- 0,5 kg ziemniaków
- 10 dkg dobrej kiełbasy
- 15 dkg marchwi
- 75 dkg kiszonej kapusty
- 5 dkg słoniny
- 5 dkg cebuli
- 3 dkg mąki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie oraz liść laurowy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna osączamy z nadmiaru soku i wkładamy do wrzącego wywaru z kości lub mięsa i startej na grubej tarce marchwi.Dodajemy przyprawy oraz kiełbasę i gotujemy razem około godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy osobno-po ugotowaniu dodajemy do potrawy. Zasmażamy pokrajaną w kostkę słoninę i dodajemy drobno pokrajaną cebulę i czosnek a następnie gdy się podsmaży wsypujemy mąkę i zrumienioną zasmażką podprawiamy kapuśniak. Dodajemy przecier pomidorowy . Jeżeli kapuśniak okaże się po gotowaniu za mało kwaśny, doprawiamy go surowym sokiem z kiszonej kapusty.