Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny

Zimowy Kapuśniak: Tradycyjny Przepis na Rozgrzewającą Zupę z Kapustą

Kapuśniak z Kiszonej Kapusty

Składniki:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • ½ łyżeczki pieprzu (lub do smaku)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (możesz wspomnieć, że jest to zdrowsza opcja)
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub wywaru z mięsa)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (możesz dodać, że pomidory są źródłem likopenu, ważnego składnika odżywczego)
  1. Przygotowanie składników:

    • Kapustę kiszoną drobno poszatkuj.
    • Kiełbasę pokrój na plasterki.
    • Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
    • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Gotowanie:

    • W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy.
    • Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażając je do momentu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. Dodawanie składników:

    • Do cebuli i czosnku dodaj kiełbasę, smażąc ją przez kilka minut, aż się zarumieni.
  4. Kapusniak:

    • Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i dusz przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Przyprawy i gotowanie:

    • Dodaj marchewki, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Możesz również wspomnieć, że te przyprawy są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
  6.  Kapuśniak to danie sezonowe, idealne na zimne dni.
  7. Dolewka płynu:

    • Zalej wszystko bulionem warzywnym (lub wywarem z mięsa).
    • danie jest bogate w błonnik dzięki obecności warzyw, co jest korzystne dla układu trawiennego.
  8. Duszenie:

    • Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9.  Zachęcamy czytelników do dzielenia się swoimi wariantami przepisu i opowiedzenia o swoich doświadczeniach z przygotowywaniem kapuśniaku.
  10. Podawanie:

    • Kapuśniak podawaj gorący, można podać z odrobiną śmietany lub kwaśnej śmietany, a także posypać świeżo posiekanym koperkiem.
  11. Zachęcamy użytkowników do zostawienia komentarza pod przepisem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny

Składniki:

  • Kości
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dkg dobrej kiełbasy
  • 15 dkg marchwi
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 5 dkg słoniny
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie oraz liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Kapustę kiszoną  jeżeli jest bardzo kwaśna osączamy z nadmiaru soku i wkładamy  do wrzącego wywaru z kości lub mięsa i startej na grubej tarce marchwi.Dodajemy przyprawy oraz kiełbasę i gotujemy razem około godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy osobno-po ugotowaniu dodajemy do potrawy. Zasmażamy pokrajaną w kostkę słoninę i  dodajemy drobno pokrajaną cebulę i czosnek a następnie gdy się podsmaży wsypujemy mąkę i zrumienioną zasmażką podprawiamy kapuśniak. Dodajemy przecier pomidorowy . Jeżeli kapuśniak okaże się po gotowaniu za mało kwaśny, doprawiamy go surowym sokiem z kiszonej kapusty.

print

 

Kategorie dań

Zaloguj się i zarabiaj pieniadze na sprzedaży suplementów diety- kliknij w obrazek!!!

sklep

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*