Kotlety z ziemniaków

Kotlety z ziemniaków: 2 kg 50 dkg  ziemniaków, 5 dkg tłuszczu, 5 dkg cebuli, 2 jaja, sól, pieprz, 6 dkg tartej bułki, 10 dkg tłuszczu do smażenia.

Ciepłe, ugotowane na sypko ziemniaki mielemy w maszynce do mięsa, dopóki są ciepłe, lub dokładnie rozcieramy tłuczkiem. Do zmielonych ziemniaków dodajemy podsmażana w tłuszczu cebulę, pieprz i jaja. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy wałek i odkrawamy nożem kotlety. Kotlety obtaczamy w tartej bułce, smażymy na jasno złoty kolor. Podajemy z sosem grzybowym, pomidorowym lub też z cebulowym.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons