Składniki:
- 3 średnie marchwie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 2 małe pęczki porów, dokładnie umyte i pokrojone na cienkie pierścienie
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
Krok 1: Przygotowanie składników:
- Obierz i zetrzyj marchwie na tarce o grubych oczkach. W tym miejscu możesz podkreślić “kolorową i soczystą marchewkę”.
- Pokrój pora na cienkie pierścienie. Wprowadź informację o “świeżości i chrupkości porów”.
Krok 2: Przygotowanie sosu:
- W małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, oliwę z oliwek i miód lub syrop klonowy. To odpowiedni moment, aby wspomnieć o “świeżości cytrynowego sosu” i “delikatnej słodkości od miodu”.
Krok 3: Składanie Orzeźwiająca surówka z marchwi i porów
- W dużej misce połącz starte marchwie i pokrojone pora.
- Wlej przygotowany sos do miski i dokładnie wymieszaj składniki. Wpisz informację o “doskonale zbalansowanym połączeniu marchwi, pora i sosu jogurtowego”.
Krok 4: Doprawienie i podanie:
- Dopraw surówkę solą i pieprzem do smaku, delikatnie wymieszaj.
- Przenieś surówkę na półmisk lub talerze.
- Możesz podać surówkę na świeżym liściu sałaty lub dekorować ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Krok 5: Zachęta do interakcji:
- W zakończeniu przepisu zachęcamy czytelników do wypróbowania tej zdrowej i kolorowej surówki oraz do podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach.