Surówka ze szczypioru z jajem – Przepis na surówkę ze szczypioru
Składniki:
- 20 dkg szczypioru,
- 20 dkg śmietany,
- 3 jaja,
- sól,
- pieprz
Przepis na surówkę ze szczypioru-Surówka ze szczypioru z jajem
Młody szczypior z cebuli lub drobny szczypiorek myjemy, osuszamy czystą ściereczką i drobno krajemy. Jaja ugotowane na twardo obieramy ze skorup i siekamy nożem na dość grubą kostkę, następnie łączymy je ze szczypiorem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy śmietaną. Surówka ta jest doskonałym dodatkiem do chleba lub ziemniaków, w połączeniu z którymi jest pełnowartościowym daniem.
Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw.