przepis na wspaniały krupnik

Autentyczny Przepis na Wyjątkowy Krupnik

Poznaj nasz przepis na krupnik – wyjątkowo aromatyczną zupę, która rozgrzeje Cię w chłodne dni. Spróbuj naszej domowej wersji krupnika i delektuj się prawdziwym smakiem tradycji.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 400 g mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 pory, oczyszczone i pokrojone w krążki
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 8-10 filiżanek bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Instrukcje:

  1. Rozgrzej masło i olej rzepakowy w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do momentu, aż stanie się szklista.

  2. Dodaj pokrojone mięso z kurczaka i smaż je z cebulą, aż mięso się zrumieni z każdej strony.

  3. Wsyp kaszę jęczmienną do garnka z mięsem i cebulą. Smaż kaszę przez kilka minut, mieszając, aż lekko się zeszkli.

  4. Dodaj marchewki, pora oraz ziemniaki do garnka. Całość smaż przez kilka minut, mieszając, aby warzywa się przesmażyły.

  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszony majeranek. Wszystko to razem zalej bulionem warzywnym.

  6. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.

  7. Gdy zupa jest gotowa, usuń liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  8. Podawaj gorącą zupę posypaną świeżą natką pietruszki dla dodatkowej świeżości.

Teraz możesz cieszyć się wspaniałym smakiem naszego autentycznego krupnika, który zachwyci Cię swoją aromatyczną i rozgrzewającą naturą. To prawdziwy klasyk kuchni, który doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Smacznego!

Autentyczny Przepis na wspaniały Krupnik

Składniki:

  1. Kości lub Mięso rosołowe
  2. 25 dkg  włoszczyzny
  3. 10 dkg kaszy jęczmiennej
  4. 1 kg 50 dkg ziemniaków
  5. 1 dkg suszonych grzybów
  6. 5 dkg słoniny
  7. 5  dkg cebuli
  8. sól
  9. zielenina

Sposób przyrządzenia:

Z kości i włoszczyzny zagotowujemy wywar. Do wrzącego wywaru dodajemy przebraną, opłukaną kaszę, umyte suszone grzyby i razem  gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza dostatecznie zmięknie . Do na wpół ugotowanej kaszy dodajemy pokrajaną w kostkę ziemniaki, ugotowaną włoszczyznę drobno pokrojoną dodajemy do gotowej zupy.  Przed podaniem krupnik krasimy słoniną  z podsmażaną cebulą albo krupnik możemy także okrasić dobrą gęstą śmietaną.

Kasze i mąka w kuchni – przepisy kulinarne

Od najdawniejszych czasów ziarno zbóż w różnej formie było pokarmem ludzi. Obecnie potrawy z mąki i kasz  są oprócz ziemniaków stałą pozycją w naszych jadłospisach ponieważ są zdrowe dlatego dostarczają nam dużo kalorii, ciepła i siły do pracy. Wartość odżywcza mąki i kasz uzależniona jest od wielu  czynników , z których na pierwsze miejsce wysuwa się sposób przemiału. Im mniej oddzielone są od mąki czy kaszy zewnętrzne okrywy ziarn tym wartość spożywcza tych produktów jest większa.

Podobnie jak w warzywach lub w owocach, witaminy i składniki mineralne gromadzą się w ziarnie zbóż bezpośrednio pod zewnętrzną grubą osłoną. Organizm ludzki nie trawi skrobi w stanie surowym dlatego potrawy z mąki czy kasz jemy zawsze ugotowane, usmażone lub upieczone dlatego  jest daniem na obiad dla całej rodziny oraz pożywnym i zarazem zdrowym posiłkiem dostarczającym bardzo dużo energii.

Przepis na wspaniały krupnik zupa

Mąki z grubszego przemiału i kasze dostarczają nam witamin grupy B, składników mineralnych ( wapń, fosfor, i nieco żelaza) oraz w niewielkich ilościach niepełnowartościowego białka. Najważniejszym jednak składnikiem mąki i kasz jest skrobia (czyli krochmal), której właściwości są wykorzystywane w przyrządzaniu potraw z tych produktów.

print
 

Tags

Kategorie dań

Zaloguj się i zarabiaj pieniadze na sprzedaży suplementów diety- kliknij w obrazek!!!

sklep

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*