Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym
przepis na fasolkę po bretońsku – składniki:
- 50 dkg białej fasoli (jaś)
- 6 dkg słoniny
- 5 dkg cebuli
- 3 dkg mąki
- 15 dkg przecieru pomidorowego
- sól
- papryka
- 25 dkg kiełbasy
- 25 dkg boczku surowego wędzonego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
Jak gotujemy fasolkę po bretońsku
W przeddzień gotowania umytą fasolę( fasola jaś) zalewamy dla napęcznienia przegotowaną przestudzoną wodą. Gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyła razem z pokrajanym boczkiem, zielem,liściem i pieprzem ziarnistym do miękkości. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz kiełbasę pokrajana w małe kostki. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą. Że słoniny i mąki robimy jasnozłotą zasmażkę dodajemy do fasoli. Jeszcze raz krótko dusimy.
Cenne rady
Groch i fasola – Fasolka po bretońsku – przepis na fasolkę po bretońsku
Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego. Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo.
Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.
Fasola jaś – fasola w sosie pomidorowym
Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na kotlety z fasoli zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac.Przepis na fasolkę po bretońsku.