Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym

 

Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym 

przepis na fasolkę po bretońsku – składniki:

  • 50 dkg białej fasoli (jaś)
  • 6 dkg słoniny
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
  • 15 dkg przecieru pomidorowego
  • sól
  • papryka
  • 25 dkg kiełbasy
  • 25 dkg boczku surowego wędzonego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty

Jak gotujemy fasolkę po bretońsku

W przeddzień gotowania umytą fasolę( fasola jaś) zalewamy dla napęcznienia przegotowaną przestudzoną wodą. Gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyła razem z pokrajanym boczkiem, zielem,liściem i pieprzem ziarnistym do miękkości. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz kiełbasę pokrajana w małe kostki. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą.  Że słoniny i mąki robimy jasnozłotą zasmażkę dodajemy do fasoli. Jeszcze raz krótko dusimy.

Cenne rady

Groch i fasola – Fasolka po bretońsku – przepis na fasolkę po bretońsku

Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego. Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo.

Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.

Fasola jaś – fasola w sosie pomidorowym

Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na kotlety z fasoli zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac.Przepis na fasolkę po bretońsku.

 

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*