Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami:
przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami
- 40 dkg kaszy jęczmiennej,
- 1 kg wody, 5 dkg suszonych grzybów,
- 3 dkg tłuszczu,
- 15 dkg cebuli,
- 2 jaja, sól, pieprz,
- 10 dkg tartej bułki,
- 10 dkg tłuszczu do smażenia.
Kaszę jęczmienną gotujemy( Kasza jęczmienna na sypko- kaszę jęczmienna płuczemy ciepłą wodą. Zagotowujemy wodę z tłuszczem. Do wrzącej osolonej do smaku wody dodajemy kaszę, zagotowujemy kilkakrotnie mieszając, aby nie przywarła do dna naczynia. Gdy woda wsiąknie w kasze, naczynie przykrywamy i odstawiamy na mniej rozgrzane miejsce na płycie kuchennej).
Dokładnie wymyte suszone grzyby gotujemy z dodatkiem cebuli. Miękkie grzyby odcedzamy z wywaru, drobno siekamy lub kroimy w paski. Cebulę pokrajaną w kostkę rumienimy na tłuszczu na złoty kolor. Do ciepłej ugotowanej kaszy dodajemy jaja, grzyby, podsmażaną cebulę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrabiamy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotlety, otaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano z obu stron. Wywar z grzybów zużywamy do przygotowania sosu grzybowego, z którym podajemy usmażone kotlety.
Witaminy – składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia
W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych.
Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców w skład których wchodzą kotlety z kaszy jęczmiennej . Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda.
Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odcisnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu. Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie.Przepis na kotlety z kaszy.
Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz. Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane.
Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw.Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami.Przepis na kotlety z kaszy.