Kotlety z fasoli-przepisy na potrawy z grochu i fasoli

Kotlety z fasoli – przepis na kotlety z fasoli

Składniki:

  • 60 dkg fasoli
  • 1 kg 20 dkg wody
  • 7 dkg czerstwej bułki
  • 15 dkg mleka
  • 2 dkg smalcu
  • 5 dkg cebuli
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 7 dkg tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzenia- Kotlety z fasoli

Namoczoną poprzedniego dnia w przegotowanej letniej wodzie fasolę gotujemy w tej samej wodzie. Miękką fasolę odsączamy z wywaru i przepuszczamy przez maszynkę. Namoczoną i lekko odciśniętą z mleka bułkę mielemy wraz z fasolą. Drobno pokrajaną cebulę podsmażamy na złoty kolor w tłuszczu i dodajemy do masy wraz z jajami. Masę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dobrze wyrabiamy. Z masy fasolowej formujemy wałek o średnicy 7 – 8 cm. Odcinamy nożem równej wielkości kotlety, otaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem pomidorowym, cebulowym i z surówkami z jarzyn.

Groch i fasola – przepis na kotlety z fasoli

Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego. Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo.

Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.

Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na kotlety z fasoli zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac.Przepis na kotlety z fasoli.

surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons