Kotlety z fasoli – przepis na kotlety z fasoli
Składniki:
- 60 dkg fasoli
- 1 kg 20 dkg wody
- 7 dkg czerstwej bułki
- 15 dkg mleka
- 2 dkg smalcu
- 5 dkg cebuli
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- majeranek
- 7 dkg tartej bułki
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia- Kotlety z fasoli
Namoczoną poprzedniego dnia w przegotowanej letniej wodzie fasolę gotujemy w tej samej wodzie. Miękką fasolę odsączamy z wywaru i przepuszczamy przez maszynkę. Namoczoną i lekko odciśniętą z mleka bułkę mielemy wraz z fasolą. Drobno pokrajaną cebulę podsmażamy na złoty kolor w tłuszczu i dodajemy do masy wraz z jajami. Masę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dobrze wyrabiamy. Z masy fasolowej formujemy wałek o średnicy 7 – 8 cm. Odcinamy nożem równej wielkości kotlety, otaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem pomidorowym, cebulowym i z surówkami z jarzyn.
Groch i fasola – przepis na kotlety z fasoli
Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego. Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo.
Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.
Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na kotlety z fasoli zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac.Przepis na kotlety z fasoli.
surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem