marchew zasmażana

Marchew zasmażana – Słodka przekąska pełna witamin, przepis krok po kroku

Marchew zasmażana – Przepis na pyszną i pożywną przekąskę

 Marchew zasmażana to doskonały sposób na włączenie zdrowych składników do swojej diety. Przygotowanie tej przekąski jest szybkie i łatwe. Sprawdź nasz przepis i ciesz się pysznym, pożywnym dodatkiem do swoich dań!

Składniki:

  • 4 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki lub słupki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje (kilka kroków):

  1. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić pokrojoną marchew i gotować przez około 5-7 minut, aż będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Następnie odcedzić.
  2. W innym garnku rozgrzać masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, aby uzyskać lekko złoty kolor (tworzymy tzw. “jasny zacier”).
  3. Stopniowo wlewać mleko, stale mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową (jeśli używasz) do sosu, mieszając dokładnie.
  5. Dodaj ugotowaną marchew do sosu i dokładnie wymieszaj, aby marchew została równomiernie pokryta sosem zasmażanym.
  6. Gotować przez kolejne 2-3 minuty, aby marchew nabrała smaku sosu.
  7. Podawać marchew zasmażaną na talerzach, posypaną posiekaną natką pietruszki jako dekorację.

 Marchew zasmażana to pyszny i zdrowy dodatek do dań, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Nasz przepis pozwoli Ci w szybki sposób przygotować tę pożywną przekąskę, bogatą w witaminy i smak. Spróbuj naszej propozycji już dzisiaj i ciesz się zdrowym smakiem na swoim stole!

jak zrobić marchwewkę zasmażaną
print
 

Kategorie dań

Zaloguj się i zarabiaj pieniadze na sprzedaży suplementów diety- kliknij w obrazek!!!

sklep

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*