Odżywianie przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby,nerek,naczyń krwionośnych,chorobie wrzodowej
Kamica nerkowa
Przy kamicy nerkowej wykluczamy całkowicie lub ograniczamy produkty, które mogą się stać przyczyną tworzenia kamieni. Wykluczamy więc podroby, ryby, śledzie, bób, fasolę,groch, soczewice,orzechy, kakao, czekoladę. Podstawą diety stanowią: mleko, jarzyny, owoce, ziemniaki. Płynów podajemy nie mniej niż półtora litra na dobę. Z warzyw wykluczamy tę, które zawierają dużo kwasu szczawiowego, a więc rabarbar, szczaw i szpinak. Ponieważ kamienie bywają różnego rodzaju, z przewagą fosforu, wapnia, magnezu – szczegółowe wytyczne dotyczące diety przy kamicy nerkowej ustala lekarz.
Jakie są przyczyny powstawania chorób zołądka.
Choroby żyłądka powstają przeważnie wskutek niewłaściwego odżywiania. Przyczyną więc może tu być: zbyt obfite jedzenia i picie, częste spozywanie pokarmów ostrych (marynat octowych, musztardy, pieprzu), potraw zbyt gorących lub zbyt zimnych, bardzo pospieszne połykanie pokarmów bez dokładnego pogryzienia i żucia, nieprzestrzeganie godzin posiłków, spożywanie potraw zbyt twardych i tłustych, nadużywanie alkoholu i tytoniu. Szkodliwe jest również nadużywanie sody. Poza podanymi błędami odżywiania przyczyną chorób żołądka mogą być jeszcze zatrucia pokarmowe.
Zarejestruj się i kupuj bez marży polskie suplementy diety
https://grzegorzsokolowski.myduolife.com/register/initial.html