Pierogi z serem
Składniki:
- Ciasto – 50 dkg mąki, 1 jajo, 24 dkg wody.
- Nadzienie – 1 kg białego sera lub odsączonego twarogu, 2 jaja, cukier i sól do smaku.
- 25 dkg śmietany do polania.
Niekwaśny biały ser lub twaróg rozcieramy, aby nie było grudek lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jaja, cukier i sól do smaku, mieszamy. Z mąki, jaja i wody zagniatamy ciasto pierogowe. Z ciasta podzielonego na części wałkujemy placki. Wycinamy krążki foremką, kubeczkiem lub szklanką, na każdy krążek nakładamy nadzienie z sera, zalepiamy pierogi. Wkładamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Gdy zagotują się i spłyną, odcedzamy i podajemy polane śmietaną z cukrem. Jako przyprawę smakową do sera stosujemy nieraz drobno posiekane zielone listki mięty lub majeranku. Pierogi z serem można podawać polanę słoniną ze skwarkami lub masłem.