Pierogi z serem

Pierogi z serem

Składniki:

  • Ciasto – 50 dkg mąki, 1 jajo, 24 dkg wody.
  • Nadzienie – 1 kg białego sera lub odsączonego twarogu, 2 jaja, cukier i sól do smaku.
  • 25 dkg śmietany do polania.

Niekwaśny biały ser lub twaróg rozcieramy, aby nie było grudek lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jaja, cukier i  sól do smaku, mieszamy. Z mąki, jaja i wody zagniatamy ciasto pierogowe. Z ciasta podzielonego na części wałkujemy placki.  Wycinamy krążki foremką, kubeczkiem lub szklanką, na każdy krążek nakładamy nadzienie z sera, zalepiamy pierogi. Wkładamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Gdy zagotują się i spłyną, odcedzamy i podajemy polane śmietaną z cukrem. Jako przyprawę smakową do sera stosujemy nieraz drobno posiekane zielone listki mięty lub majeranku. Pierogi z serem można podawać polanę słoniną ze skwarkami lub masłem.

Surówka z pomidorów i cebuli

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons