Praktyczna kuchnia-Kiszenie barszczu burakowego: 2 kg ćwikłowych buraków, 3 litry wody, skórka razowego chleba.
Obrane i umyte buraki kroimy w cienkie plastry, wkładamy do kamiennego garnka. Zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą,dodajemy skórkę razowego chleba. Garnek obwiązujemy muślinem lub dziurkowanym papierem i odstawiamy na kilka dni do ciepłego pomieszczenia. Dobrze kwaśny barszcz zlewamy do czystych butelek, korkujemy i wynosimy do piwnicy. Tak ukiszony barszcz stosujemy do przyrządzania barszczu zabielanego, do barszczu ukraińskiego i do zakwaszenia zasmażonych buraków. Barszcz kiszony z buraków jest jednocześnie smacznym i zdrowym napojem orzeżwiającym. Jeśli kto lubi, można do kiszenia barszczu dodać 1-2 ząbki czosnku.Kiszenie barszczu burakowego.