przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne – Praktyczna kuchnia.pl


 To blog o pożywieniu dającym energię do pracy .Gospodyni dbająca o zdrowie swej rodziny przyrządza pożywienie nie tylko smacznie, lecz również starannie i czysto. Pożywienie przyrządzone niestarannie z brudnych produktów przechowywanych w komorach lub w piwnicach – może być zakażone najróżniejszymi niewidzialnymi zarazkami, niebezpiecznymi dla ludzi. Przy nieuważnym przyrządzaniu łatwo mogą znależć się w potrawach produkty trujące.

W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych. Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców .

Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda. Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odciśnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu.

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*