Przepisy kulinarne – Praktyczna kuchnia.pl

przepisy kulinarne


 To blog o pożywieniu dającym energię do pracy .Gospodyni dbająca o zdrowie swej rodziny przyrządza pożywienie nie tylko smacznie, lecz również starannie i czysto. Pożywienie przyrządzone niestarannie z brudnych produktów przechowywanych w komorach lub w piwnicach – może być zakażone najróżniejszymi niewidzialnymi zarazkami, niebezpiecznymi dla ludzi. Przy nieuważnym przyrządzaniu łatwo mogą znależć się w potrawach produkty trujące.

Również używanie naczyń z nieodpowiedniego tworzywa powoduje przechodzenie do potraw szkodliwych dla zdrowia trujących składników. Szkodliwe składniki w pokarmach powodują zatrucia, niekiedy nawet śmiertelne, mogą być różnorodne.Składniki trujące o różnej sile działania spotyka się w różnych surowcach roślinnych i zwierzęcych. Nie jedzmy nieznanych grzybów i jagód. Na pierwszym miejscu należy wymienić grzyby. Wypadki zatruć grzybami są u nas liczne.

Dlatego należy do spożycia zbierać znane jadalne grzyby, przerabiając je możliwie jak  najszybciej. Kiełkujące ziemniaki są również szkodliwe. Znane są wypadki zatruć po spożyciu ziemniaków starych lub bardzo młodych. Zawierają one trujący związek chemiczny zwany solaniną. Dlatego starych, porośniętych ziemniaków nie należy gotować ani piec w skórkach.

Przepisy kulinarne

W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych. Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców .

Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda. Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odciśnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu.

Zdrowe jedzenie

Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej).

Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie. Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz. Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych.

Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw .Przepisy kulinarne.Dania z owoców lub warzyw.Praktyczna kuchnia.pl.

Nauczmy się prawidłowego przyrządzania potraw mięsnych – przepisy kulinarne

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych.

Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo  zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.

Kuchnia

Mięso przygotowujemy z mięsa pochodzącego ze sztuk starych, a więc z mięsa “żylastego”. Duszone możemy przyrządzać w dużych kawałkach( pieczeń), w kawałkach porcjowych(zrazy bite), w małych kawałkach(gulasz) oraz z masy mielonej (zrazy, klopsy, duszone w sosach). Mięso duszone podaje się w sosie naturalnym ( w którym się dusiło) lub też dodaje się do sosu śmietanę, pomidory. Śmietanę do sosów podajemy pod koniec duszenia.

Przepisy kulinarne – Groch i fasola – Praktyczna kuchnia.pl

Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego.

Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo.

Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.

Fasola jaś – przepisy kulinarne – kuchnia

Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na kotlety z fasoli zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac.Praktyczna kuchnia.pl.Przepisy kulinarne.

sałata zielona ze śmietaną

surówka z poziomek

barszcz ukraiński

Zupa fasolowa z ziemniakami

Rady w zakresie żywienia dzieci – przepisy kulinarne

Barszcz ukraiński

Praktyczna kuchnia-Surówka wiosenna z twarogiem

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons