Racuszki z sera – przepis na racuszki z serem
Składniki:
- 50 dkg białego sera
- 4 jaja
- 4 dkg masła
- 5 dkg śmietany
- 15 dkg mąki
- sól
- cukier do smaku
- 8 dkg tłuszczu do smażenia
Biały niekwaśny ser rozcieramy wałkiem na masę lub przepuszczamy przez maszynkę. Do sera dodajemy jaja, śmietanę, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dobrze wyrabiamy łyżką, aby nie było grudek. Łyżką kładziemy placuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Racuszki z sera podajemy posypane cukrem.
Mleko jest jedynym produktem spożywczym, które zaspokaja zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na wszystkie składniki pokarmowe. Mleko spożywamy w różnych postaciach. Najczęściej dajemy je jako zimny lub gorący napój albo jako mleczną zupę z kaszą lub kluskami.Z mleka zsiadłego przez ogrzanie otrzymujemy twaróg czy ser, a jako uboczny produkt serwatkę, którą najczęściej przeznaczamy dla inwentarza. Ser i twaróg ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka mogą nam zastąpić mięso.
Przepisy kulinarne
Do najprostszych potraw przyrządzanych z dodatkiem sera należą kluski z serem, pierogi lub leniwe pierogi. Nie wymagają one zbyt dużego nakładu pracy, a są wartościowym pod względem odżywczym i tanimi potrawami. Produktami otrzymanymi z mleka są śmietana i masło. Śmietana w przyrządzaniu potraw jest cennym i często stosowanym dodatkiem smakowym. Podnosi ona również wartość odżywczą i kaloryczną potraw gdyż zawiera dość dużo tłuszczu. Masło ze względu na jego wartość odżywczą i dość wysoką cenę powinniśmy spożywać przede wszystkim w stanie surowym. Do potraw dodajemy masło tylko wówczas, gdy nie można zastąpić go innym tłuszczem. Polecamy przepis na racuszki z serem.Twaróg czy ser.