Sałata zielona ze śmietaną

Sałata zielona ze śmietaną

Sałata zielona ze śmietaną – smaczna-przepis na sałatę zieloną ze śmietaną

Składniki:

  • 3 główki zielonej sałaty,
  • sól,
  • ocet,
  • cukier,
  • 15 dkg śmietany                                                                                                    
Sałata zielona ze śmietaną – smaczna-przepis na sałatę zieloną ze śmietaną

Sałatę obieramy z zepsutych liści, kilkakrotnie płuczemy w wodzie i osączamy na sicie. Przygotowujemy zaprawę z soli, octu i cukru oraz łyżki wody, skrapiamy sałatę. Przed podaniem podajemy śmietanę. Tak przygotowaną sałatę  można posypać ugotowanym na twardo i posiekanym jajkiem.

Kompot z jabłek

Witaminy – składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia – przepis na sałatę zieloną ze śmietaną

W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych.

Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców w skład których wchodzi przepis na sałatę zieloną ze śmietaną.  Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda. Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odcisnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu.

Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie. Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz.

Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw.

sałata zielona ze śmietaną jest bardzo smaczna i zdrowa – polecamy

Surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem

print

2 comments on “Sałata zielona ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons