Surówka z poziomek – przepis na surówkę z poziomek

Surówka z poziomek – przepis na surówkę z poziomek

  • 1 kg poziomek czystych przebranych,
  • 1 kg 25 dkg cukru,
  • sok z cytryny lub sok z 25 dkg białych porzeczek.

Poziomki przebieramy, płuczemy, osaczamy. Następnie rozgniatamy i ucieramy w kamiennej misce z cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny lub z porzeczek dla zachowania ładnego koloru. Pianę z wierzchu zbieramy. Dla małych dzieci lepiej owoce przetrzeć. Składamy do małych słoików i uszczelniamy pechem czy parafiną lub opakowujemy celofanem czy pergaminem. Tak samo przyrządzamy truskawki.przepis na surówkę z poziomek.Surówka z poziomek.

Witaminy – składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia – przepis na surówkę z poziomek

W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych.

Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców w skład których wchodzą poziomki.  Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda. Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odcisnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu.

Surówka z poziomek -przepis na surówkę z poziomek

Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie.

Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz. Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych.

Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw.Przepis na surówkę z poziomek. Poziomki.

Surówka ze szczypioru z jajem

print

3 comments on “Surówka z poziomek – przepis na surówkę z poziomek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons