Twaróg z cebulą
Składniki:
- 30 dkg twarogu
- 1 cebula
- pieprz i sól do smaku
- śmietana
Jak przyrządzamy twaróg z cebulą
Cebulę kroimy na małe kawałki, łączymy z twarogiem oraz z śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jeżeli ktoś lubi dodajemy ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z chlebem.
Cenne rady
Zastosowanie mleka i produktów mlecznych w naszych potrawach
Mleko jest jedynym produktem spożywczym, które zaspokaja zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na wszystkie składniki pokarmowe. Jeżeli jednak nie będziemy przestrzegać czystości przy udoju, przerobie i przechowywaniu – mleko może stać się podłożem dla rozwoju różnych zarazków. A więc czystość jest pierwszym warunkiem utrzymania pełnej wartości mleka.
Drugim warunkiem zachowania pełnej wartości mleka jest gotowanie, przy czym dla jakości mleka nie jest rzeczą obojętną, czy gotujemy je krótko czy długo. Do gotowania mleka najlepiej jest przeznaczyć jeden garnek i tylko w nim je gotować ponieważ mleko szybko chłonie obce zapachy. Aby uchronić mleko od przypalenia, należy przed wlaniem mleka spłukać garnek zimną wodą.
Dodatki do mleka, jak kasze i kluski gotujemy oddzielnie na wodzie i dopiero ugotowane łączymy z gorącym mlekiem. Dodatki te, z wyjątkiem lanych klusek lub kaszy manny, wymagają dość długiego gotowania co zmniejszyłoby wartość witaminową oraz obniżyłoby strawność mleka. Oprócz słodkiego mleka dajemy domownikom często mleko zsiadłe z kaszą lub ziemniakami. Mleko do zakwaszenia wlewamy do czystych, wyparzonych naczyń kamionkowych. Nie należy zostawiać mleka do kwaszenia w zniszczonych naczyniach metalowych, gdyż mleko nabiera w nich metalicznego posmaku. Kwaśnienie mleka powodują bakterie kwasu mlekowego, które przetwarzają zawarty w mleku cukier na kwas mlekowy. Powstaje wtedy dobrze nam znany galaretowaty skrzep – zsiadłe mleko z warstwą zgromadzonego na wierzchu tłuszczu (śmietany).
Z mleka zsiadłego przez ogrzanie otrzymujemy twaróg czyli ser, a jako uboczny produkt – serwatkę. Ser i twaróg ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka mogą nam zastąpić mięso. Do najprostszych potraw przyrządzanych z dodatkiem sera należą kluski z serem, pierogi lub leniwe pierogi.
Produktami otrzymanymi z mleka są śmietana i masło. Śmietana w przyrządzaniu potraw jest cennym i często stosowanym dodatkiem smakowym. Podnosi ona również wartość odżywczą i kaloryczną potraw.