Ziemniaki z grzybami i jajami:
przepis na ziemniaki z grzybami
- 2 kg 50 dkg ziemniaków,
- 3 jaja,
- 5 dkg grzybów suszonych lub 50 dkg świeżych,
- 15 dkg cebuli,
- 4 dkg tłuszczu,
- 15 dkg śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Ziemniak na tą potrawę gotujemy w skórkach, uprzednio dokładnie wymyte. Ugotowane ziemniaki obieramy, krajemy w plastry. Grzyby suszone gotujemy w małej ilości wody, odcedzamy i kroimy w paski. Jeśli do potrawy mamy użyć świeżych grzybów najpierw je oczyszczamy i myjemy, a następnie smażymy w tłuszczu razem z cebulą. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy nożem w talarki. Na dno płaskiego rondla dajemy nieco tłuszczu. Układamy warstwę ziemniaków, przesypujemy po wierzchu grzybami i pokrajanymi jajami oraz cebulą (albo smażonymi grzybami z cebulą), następnie oprószamy pieprzem i znowu przykrywamy ziemniakami. Po wierzchu zalewamy śmietaną doprawioną do smaku solą. Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu dusimy przez 15 minut. Podajemy z surówką z kapusty lub kiszonego ogórka.
Uwaga; zamiast grzybów możemy zastosować dojrzałe, jędrne pomidory.
Każdy przepis zawiera ilość produktów na 5 osób i szczegółowy sposób wykonania potrawy, zapewniający jej właściwą wartość odżywczą , wygląd i smak. Podajemy także sposób podawania potraw i łączenia ich w odpowiednia zestawienia. Świeże warzywa , owoce czy ziemniaki przedstawiają duże bogactwo składników odżywczych. Ziemniaki gotowane lub pieczone w skórkach zachowują więcej składników odżywczych, niż gotowane po obraniu. Natomiast przechowane do wiosny, kiełkujące i pozieleniałe ziemniaki należy gotować obrane. Zawierają szkodliwą dla zdrowia solaninę i dlatego też wodę po ich ugotowaniu trzeba wylewać.Ziemniaki z grzybami i jajami.
Aby więc otrzymać potrawy zdrowe, smaczne i wartościowe, należy:
- rozdrabniać warzywa przed samym gotowaniem nożem nierdzewnym,
- kłaść rozdrobnione warzywa do wrzącej wody,
- gotować pod przykryciem w naczyniach nie obitych,(straty witaminy C),
- jeżeli to tylko możliwe, gotować warzywa w parze.
- ziemniaki z grzybami i jajami
- przepis na ziemniaki z grzybami