Ziemniaki młode z jajkiem sadzonym
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 6 dkg masła lub słoniny,
- sól,
Dokładnie oczyszczone i wymyte młode ziemniaki zalewamy wrzącą wodą, solimy do smaku i gotujemy do miękkości. Miękkie ziemniaki odlewamy, dodajemy masło lub stopioną słoninę, przykrywamy garnek i krótko trzymamy na gorącej płycie, kilkakrotnie wstrząsając garnkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu z usadzonym jajkiem i fasolką szparagową.
Świeże warzywa, owoce czy ziemniaki przedstawiają duże bogactwo składników odżywczych. Jednakże przed przyrządzaniem z nich posiłku, myjemy je, obieramy,kroimy nożem, rozdrabniamy na tarce lub szatkownicy, a często gotujemy. Stwierdzono że wiele składników odżywczych, jak witaminy, składniki mineralne, gromadzi się w warzywach bezpośrednio pod skórką. Jeżeli więc w pośpiechu, przy nawale innych prac, obieramy warzywa czy ziemniaki zbyt grubo, wtedy wraz z obierzynami odrzucamy cenne składniki.