Zrazy mielone duszone w sosie – przepisy kulinarne

Zrazy mielone  duszone w sosie-przepis na zrazy duszone

Przepis na zrazy mielone

  • 50 dkg mięsa wieprzowego bez kości,
  • 15 dkg czerstwej bułki pszennej,
  • 10 dkg cebuli,
  • 2 dkg tłuszczu do cebuli,
  • 1 jajo,
  • 2 dkg mąki,
  • 6 dkg smalcu,
  • 3 dkg mąki,
  • 15 dkg śmietany,
  • 10 dkg przecieru pomidorowego,
  • sól
Zrazy mielone duszone w sosie- przepis na zrazy mielone

Masę mieloną przygotowujemy, jak na kotlet. Z wyrobionej masy formujemy podłużne  lub okrągłe zrazy, obtaczamy w mące i obsmażamy. Składamy do płaskiego rondla, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut. Sos podprawiamy śmietaną z mąką. Dla zaostrzenia smaku można dodać do sosu przecier pomidorowy. Zrazy podajemy z kaszą, ziemniakami, surówkami.

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo  zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.Przepis na zrazy mielone.Zrazy mielone duszone w sosie.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons