Zupa fasolowa z ziemniakami – przepis na zupę fasolową – zupa fasolowa
- 25 dkg włoszczyzny,
- 50 dkg fasoli,
- 1 kg ziemniaków,
- 5 dkg słoniny,
- 5 dkg cebuli,
- sól, majeranek, czosnek.
Przebraną fasolę płuczemy i zalewamy na noc przegotowaną, przestudzoną wodą. Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Obraną włoszczyznę rozdrabniamy na grubej tarce i gotujemy razem z pokrajanymi w kostkę ziemniakami. Miękką fasole i ziemniaki łączymy razem. Ze stopionej słoniny, mąki i cebuli robimy zasmażkę, podprawiamy zupę, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, majerankiem i (jeżeli ktoś lubi) czosnkiem.
Groch i fasola – przepis na zupę fasolową- zupa fasolowa z ziemniakami – przepis na zupę – zupa fasolowa
Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego.
Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo. Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.
Zupa fasolowa z ziemniakami
Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na zupę fasolową zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac. Zupa fasolowa z ziemniakami.