zupa fasolowa z ziemniakami

Zupa fasolowa z ziemniakami

 

Zupa fasolowa z ziemniakami – przepis na zupę fasolową – zupa fasolowa 

  • 25 dkg włoszczyzny,
  • 50 dkg fasoli,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 dkg słoniny,
  • 5 dkg cebuli,
  • sól, majeranek, czosnek.

Przebraną fasolę płuczemy i zalewamy na noc przegotowaną, przestudzoną wodą. Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Obraną włoszczyznę  rozdrabniamy  na grubej tarce i gotujemy razem z pokrajanymi w kostkę ziemniakami. Miękką fasole  i ziemniaki łączymy razem. Ze stopionej słoniny, mąki i cebuli robimy zasmażkę, podprawiamy zupę, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, majerankiem i (jeżeli ktoś lubi) czosnkiem.

Groch i fasola – przepis na zupę fasolową- zupa fasolowa z ziemniakami – przepis na zupę – zupa fasolowa

Groch i fasola nie znalazły jeszcze należnego miejsca w naszych potrawach. A przecież dostarczają dużo cennych składników pokarmowych z których najważniejsze to białko, składniki mineralne i witaminy grupy B. Białko fasoli i grochu, choć jest białkiem niepełnowartościowym, powinno być jak najbardziej wykorzystywane. Niewielki dodatek produktów zawierających białko zwierzęce do potraw z grochu i fasoli podnosi wartość białka roślinnego.

Kawałek boczku, kiełbasy czy mięsa albo jajo nie zwiększą zbytnio kosztu potrawy, a znacznie ułatwią wykorzystanie zawartego w grochu i fasoli białka. Groch i fasola są bogatym żródłem składników mineralnych jak wapń, fosfor i żelazo. Zawierają one także więcej niż inne warzywa witaminy grupy B. Oprócz wymienionych składników suche nasiona grochu i fasoli zawierają dużo skrobi i dlatego są pokarmem sycącym, szczególnie chętnie spożywanym podczas ciężkich prac. Z nasion grochu i fasoli w czasie gotowania oddziela się twarda, otaczająca ziarno błonka. Zawiera ona dużo błonnika i dlatego ludziom chorym lub dzieciom dajemy przetarte potrawy z fasoli lub grochu.Suche nasiona roślin strączkowych gotują się dość długo, co w dużej mierze jest przyczyną niskiego spożycia potraw z tych produktów.

Zupa fasolowa z ziemniakami

Potrawy z suchych nasion strączkowych musimy tak przygotować, aby zachować możliwie najwyższą ich wartość. Dlatego należy w przeddzień gotowania zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić do następnego dnia, aby suche ziarna dobrze napęczniały, co skróci czas gotowania. Możemy gotować nasiona w tej samej wodzie, w której miękły a jeżeli woda wsiąkła dolewamy wody przegotowanej. Wspaniałym przykładem są kotlety z fasoli.Przepis na zupę fasolową zawiera dużo błonnika i pomoże nam w okresie ciężkich prac. Zupa fasolowa z ziemniakami.

 

 

 

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*