Pomidorowa – przepisy kulinarne

zupa pomidorowa

Składniki:

  • Kości
  • 8 dkg marchwi
  • 5 dkg pietruszki
  • 5 dkg selera
  • 5 dkg cebuli
  • 10 dkg kapusty
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 15 dkg kaszy jęczmiennej
  • 15 dkg śmietany
  • sól
  • zielony koper lub pietruszka

Sposób przyrządzenia:

Z kości i włoszczyzny gotujemy wywar, odcedzamy, dodajemy wypłukaną kaszę, gotujemy do miękkości. Pomidory rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, przecieramy przez cedzak lub sito, dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku solą i odrobiną cukru. Do gotowanej zupy dodajemy śmietanę i drobno posiekaną zieleninę. Zamiast świeżych pomidorów można użyć około 75 dkg przecieru pomidorowego. Kaszę można zastąpić ryżem. Można także dodać do zupy włoszczyznę, przetartą przez cedzak lub pokrajaną w paski.

Kasze i mąka w kuchni

Od najdawniejszych czasów ziarno zbóż w różnej formie było pokarmem ludzi.Zupa pomidorowa. Obecnie potrawy z mąki i kasz są oprócz ziemniaków, stałą pozycją w naszych jadłospisach. I słusznie dostarczają nam dużo kalorii, ciepła i siły do pracy. Wartość odżywcza mąki i kasz uzależniona jest od wielu  czynników , z których na pierwsze miejsce wysuwa się sposób przemiału.

Im mniej oddzielone są od mąki czy kaszy zewnętrzne okrywy ziarn, tym wartość spożywcza tych produktów jest większa. Podobnie jak w warzywach czy w owocach, witaminy i składniki mineralne gromadzą się w ziarnie zbóż bezpośrednio pod zewnętrzną grubą osłoną.

Organizm ludzki nie trawi skrobi w stanie surowym, dlatego potrawy z mąki czy kasz jemy zawsze ugotowane, usmażone lub upieczone. Przepis na wspaniały krupnik jest wspaniałym daniem na obiad dla całej rodziny. Mąki z grubszego przemiału i kasze dostarczają nam witamin grupy B, składników mineralnych ( wapń, fosfor, i nieco żelaza) oraz w niewielkich ilościach niepełnowartościowego białka.

Najważniejszym jednak składnikiem mąki i kasz jest skrobia (czyli krochmal), której właściwości są wykorzystywane w przyrządzaniu potraw z tych produktów.

Cebula duszona

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons