Pączki po staropolsku

Pączki po staropolsku

Pączki po staropolsku

przepis na pączki

  • 5 dkg drożdży
  • 55 dkg mąki
  • 7 dkg tłuszczu
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanka mleka
  • sól
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 60 dkg tłuszczu do smażenia
  • 15 dkg cukru do posypania

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki mleka, zostawiamy do wyrośnięcia. Jaja i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko, sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione masło; wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wałkujemy dość grube placki, wycinamy krążki szklanką i odkładamy do wyrośnięcia. Pączki można nadziewać konfiturą lub dżemem. Podrośnięte pączki odwracamy wierzchem na spód, a gdy wyrosną – smażymy. Na gorący tłuszcz wkładamy pączki w takiej ilości, aby swobodnie pływały, przykrywamy. Gdy pączki zrumienią się na jednej stronie, odwracamy surową stroną na dół i dosmażamy bez przykrycia. Wyjmujemy pączki na papier dla osączenia z tłuszczu, obsypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym i układamy na półmisku.

Wspaniale smakują w tłusty czwartek, przepis na smaczne pączki. Wspaniały deser

Krupnik

print

2 comments on “Pączki po staropolsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons