Pory w Sosie Zasmażanym – Przepis na Pory w Delikatnym Sosie
Składniki:
- 4 średnie pory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
- Przygotowanie Porów:
- Dokładnie umyj pory, usuń zewnętrzne liście i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie pokrój je na cienkie plastry.
- Przygotowanie Sosu Zasmażanego:
- W rondlu rozgrzej łyżkę masła na średnim ogniu.
- Dodaj 2 łyżki mąki i energicznie wymieszaj, tworząc jasny roux. Smaż mieszając przez minutę, aby pozbyć się surowego posmaku mąki.
- Dodawanie Mleka:
- Stopniowo wlej szklankę mleka do roux, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
- Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej, aby podkreślić smak.
- Smażenie Porów:
- W drugiej patelni rozgrzej drugą łyżkę masła na średnim ogniu.
- Wrzuć pokrojone pory i smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złote.
- Połączenie Porów z Sosem:
- Dodaj podsmażone pory do przygotowanego sosu zasmażanego.
- Delikatnie wymieszaj, aby porcje były równomiernie pokryte sosem.
- Doprawienie i Podanie:
- Dopraw potrawę solą i pieprzem według własnego smaku.
- Posyp posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżości i koloru.
- Podawanie:
- Pory w sosie zasmażanym podawaj na talerzach, najlepiej jako dodatek do mięsa, ryb lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem kaszy lub ryżu.
Ten przepis na pory w sosie zasmażanym jest idealny na obiad czy kolację.
Pory w sosie zasmażanym – drugi przepis
- 1 kg 20 dkg porów
- sól
- cukier
- 5 dkg masła
- 3 dkg mąki
- ocet
Oczyszczone i bardzo dokładnie wymyte pory kroimy w kawałki długości 2-3 cm, zalewamy małą ilością wrzącej wody, dodajemy odrobinę tłuszczu, cukru i soli do smaku, gotujemy na silnym ogniu około 15 minut. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i podprawiamy ugotowane pory, zagotowujemy. Dla zaostrzenia smaku możemy do gotowych porów dodać odrobinę octu.
Witaminy – składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia. W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych.
Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców w skład których wchodzi Pory w sosie zasmażanym. Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda. Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odcisnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu.
Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie. Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz.
Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw, między innymi takich jak pory w sosie zasmażanym.