Przepis na Herbatniki
Składniki:
- 50 dkg maki,
- 15 dkg cukru,
- 15 dkg masła,
- 1 jajo,
- sól,
- pół torebki proszku spulchniającego,
Jak pieczemy herbatniki
Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie lekka, puszysta masa. Pod koniec ucierania dodajemy jajo, proszek spulchniający i mąkę. Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Wałkujemy cienkie placki. Nożem lub ząbkowanym radełkiem kroimy równe kwadraty lub prostokąty, nakłuwamy widelcem. Przekładamy na blachę cienko posmarowanym tłuszczem. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy aż ciastka zrumienią się na jasnozłoty kolor. Upieczone zdejmujemy nożem na półmisek.
Cenne rady
Najczęściej pieczemy ciasta drożdżowe, kruche lub biszkoptowe. Głównymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże oraz dodatki, jak cukier, tłuszcz, jaja i zapachy – przyprawy. Im większa jest ilość dodatków do mąki, tym ciasto jest bogatsze, a zatem potrzebuję większej ilości drożdży.
Przed zarabianiem ciasta przygotowujemy rozczyn. Do przygotowania rozczynu bierzemy podaną w przepisach ilość drożdży, trochę cukru, mleka i mąki, mieszamy wszystko i odstawiamy w ciepłe, lecz niezbyt gorące miejsce aby drożdże nie zaparzyć. Gdy po kilku minutach rozczyn wyrasta, mamy pewność że drożdże są świeże i ciasto będzie rosło.przepisy kulinarne