kurczęta pieczone w słoninie

Soczyste Kurczę Pieczone z Aromatycznymi Ziołami

kurczęta pieczone w słoninie
Soczyste Kurczę Pieczone z Aromatycznymi Ziołami

Składniki:

  • 1 całego kurczaka (ok. 1,5 kg)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w piórka

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  2. Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

  3. W małej misce przygotuj mieszankę z oliwy, suszonych ziół (tymianku, rozmarynu, oregano), słodkiej papryki, soli, pieprzu oraz posiekanego czosnku. Wymieszaj, aby uzyskać aromatyczną pastę.

  4. Delikatnie rozłóż skórę kurczaka palcami, unikając oderwania jej od mięsa. Następnie delikatnie wetrzyj przygotowaną mieszankę ziół pod skórę kurczaka.

  5. Wnętrze kurczaka natrzyj pozostałą mieszanką ziół.

  6. Wypełnij wnętrze kurczaka plastrami cytryny i cebuli.

  7. Kurczaka umieść na ruszcie lub naczyniu żaroodpornym, skórą do góry.

  8. Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, lub do momentu, gdy miąższ będzie soczysty i dobrze przypieczony, a skórka chrupiąca i złocista.

  9. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw kurczaka na chwilę, aby odpoczął. Następnie pokrój go na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Soczyste kurczę pieczone z aromatycznymi ziołami to idealny pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Aromatyczna mieszanka ziół nadaje kurczakowi wyjątkowy smak, a chrupiąca skórka zachwyci Twoje zmysły. Gotowe danie można podać z sałatką lub ulubionymi warzywami na obiad, który zadowoli całą rodzinę.Spróbuj naszego przepisu na soczyste kurczę pieczone z aromatycznymi ziołami. To idealny pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Wypróbuj prosty przepis na kurczaka, który oczaruje Twoje kubki smakowe!

Smacznego!

Kurczęta pieczone w słoninie – przepis na pieczone kurczęta

Jak przyrządzamy:

Oczyszczone, umyte kurczęta rozbieramy na części, solimy. Słoninę krajemy w cienkie plastry i okładamy nią kurczęta. Układamy pokrojone części kurcząt na brytfance, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika. Gdy słonina na kurczętach się zrumieni, skrapiamy je kilkoma łyżkami wody. Miękkie kurczęta wyjmujemy z pieca. Każdą porcje ubieramy słoniną. Podajemy z ziemniakami i z sałatą lub mizerią z ogórków.

Cenne rady:

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo  zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.Kurczęta pieczone w słoninie – przepis na pieczone kurczęta.

 

print
 

Kategorie dań

Zaloguj się i zarabiaj pieniadze na sprzedaży suplementów diety- kliknij w obrazek!!!

sklep

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*