Wina owocowe własnego wyrobu- produkcja wina
Wino jest napojem alkoholowym. Otrzymujemy je z moszczu owocowego, to jest soku wyciśniętego z surowych świeżych owoców, odpowiednio doprawionego i następnie podanego fermentacji alkoholowej. Owocowe zawierają więc oprócz wielu naturalnych składników odżywczych owoców (witaminy, sole mineralne, cukry, kwasy) również pewną ilość alkoholu – od około 6% – do 17%. W czasie fermentacji, a w szczególnie czasie póżniejszego dojrzewania, powstają również składniki które nadają charakterystyczny smak i zapach – tak zwany bukiet.
Przepis na wino
Zależnie od ilości zawartego w winach alkoholu dzielimy je na trzy grupy:
- Wina lekkie lub słabe o zawartości 6 do 10% alkoholu i bardzo małej ilości cukru.
- Półciężkie lub średnio mocne o zawartości 10 do 12% alkoholu i 1 do 6% cukru.
- Ciężkie lub mocne o zawartości 12 do 17% alkoholu i ponad 6 do 16% cukru.
Lekkie
Zwane też wytrawnymi, są najtrudniejsze do przyrządzenia i mało trwałe w przechowaniu. Dlatego też nie poleca się ich w produkcji domowej.
Półciężkie
Największym uznaniem cieszą się u nas wina półciężkie, zwane stołowymi i półwytrawnymi. Są dużo trwalsze od wytrawnych i łatwiejsze do wyrobu oraz przechowania.
Wina ciężkie
Wina ciężkie, słodkie, zwane deserowymi są bardzo trwałe i łatwe do przechowania nawet w temperaturze pokojowej i najbardziej nadają się do produkcji domowej. Przepis na wino.
Wino można otrzymać z każdego owocu. Wybieramy jednak owoce, które mają ładny kolor, zapach, łatwo się tłoczą i łatwo fermentują. Zależnie od zabarwienia rozróżniamy wina czerwone i białe.
Czerwone
Wyrabiamy z owoców silnie zabarwionych: czarnych wiśni, czarnego bzu, czarnych porzeczek, czarnych jagód, jeżyn. Wina te mają barwę ciemnoczerwoną, fioletową lub granatową.
Białe
Wyrabiamy z jabłek, z białych i czerwonych porzeczek, z malin i agrestu. Wina białe są przejrzyste. Barwa ich ma różne odcienie złociste ( z jabłek), żółtawe, różowe i inne.Przepis na wino.
Wina przedniej jakości, wcale nie gorsze od gronowych, możemy otrzymać z owoców dzikiej róży, bardzo bogatych w witaminy.Niedocenione łochynie, podobnie jak czarne jagody nadają się również do wyrobu świetnych win czerwonych. Stosunkowo łatwa i szybka jest produkcja win z porzeczek. czarna porzeczka daję bardzo wonne wino witaminowe, używane często do doprawiania win z owoców o słabym zapachu, a także do zabarwienia win czerwonych. Na wyrób wina zużyć możemy owoce gorszej jakości, gorzej wykształcone, drobne, spady – słowem takie które nie nadają się na droższe przetwory, ani jako owoce deserowe do spożycia na surowo. Owoce muszą być jednak świeże, zdrowe, w pełni dojrzałe, ale nie przejrzałe. Otrzymanie dobrego wina własnego wyrobu wymaga dokładnego przestrzegania przepisy na wina oraz zachowania skrupulatnej czystości przy wyrobie. Ważne jest też dobre przygotowanie niezbędnych naczyń i zorganizowanie pracy.
Zalecenia
Do wyrobu Wina owocowe własnego wyrobu potrzebne są następujące naczynia i przybory:
- balon szklany lub gąsior umieszczony w koszu,
- korek ściśle dopasowany z otworem na czop fermentacyjny,
- czop fermentacyjny, to jest szklana specjalnie zgięta rurka z balonikami, ułatwiająca ujście gazów w czasie fermentacji,
- czysta drewniana kadż, cebrzyk lub beczułka, albo duży kamienny garnek oraz tłuczek drewniany do miażdżenia owoców,
- specjalna prasa do owoców albo prasa do wyciskania serów i mocny worek z rzadkiego płótna; są też specjalne maszynki, które miażdżą owoce i oddzielają miąższ od soku,
- nie obite emaliowane wiadro na wyciskany sok,
- lewar winiarski, czyli kawałek, ok 2 metry węża gumowego o średnicy 1 cm, zaopatrzony na obu końcach w szklane rurki. Jedna rurka powinna mięć długość równą wysokości balonu lub gąsiora na wino ( ok 45 cm). Koniec węża nasuwamy na zgięte zakończenie tej rurki. Drugą rurkę, długości ok 15 cm wsuwa się na drugi koniec węża.
- termometr laboratoryjny,
- przepis na wino – produkcja wina
Wyrób Wina owocowe własnego wyrobu składa się na szeregu następujących kolejnych czynności – produkcja wina
- Kilka dni przed właściwym wyrobem przygotowujemy “matkę drożdżową”
- Otrzymanie moszczu jest pierwszą z czynności właściwego wyrobu wina-produkcja wina. Obejmuję ono dokładnie umycie owoców, usuwanie części niejadalnych, miażdżenie owoców lub rozdrabnianie owoców na tarce bądż w maszynce do mięsa i następnie tłoczenie miazgi.
- Doprawianie otrzymanego moszczu przez dodanie wody i cukru dla uzyskania właściwego smaku i odpowiedniej ilości alkoholu.
- Łączenie doprawionego moszczu ( nastawu ) z matką drożdżową.
- Fermentacja i kontrola jej przebiegu.
- Ściąganie młodego wina znad osadów drożdży.
- Dojrzewanie i klarowanie wina.
- Butelkowanie wina.