Kluski z ciasta ziemniaczanego

kluski z ciasta ziemniaczanego

Kluski z ciasta ziemniaczanego – przepisy na potrawy mączne – Składniki:

  1. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  2. 35 dkg mąki
  3. 1 jajo
  4. sól
  5. 6 dkg słoniny

Sposób przyrządzenia:

Potrawy z mąki

Codziennym posiłkiem przygotowanym z mąki jest Chleb który pieczemy z mąki żytniej razowej lub pytlowej. Większy pożytek przynosi chleb razowy ponieważ mąka razowa zawiera więcej składników odżywczych. Maka pszenna służy nam, ze względu na swoje właściwości do zagęszczenia potraw. Z maki pszennej przyrządzamy różnego rodzaju ciasta. Najprostszym ciastem jest zwykle ciasto kluskowe. W skład tego ciasta wchodzi tylko mąka i woda.

Kluski z ciasta ziemniaczane

W podobny sposób ( tylko z maki i wody) przygotowujemy ciasto pierogowe. Obydwa ciasta zyskują na smaku, jeżeli do mąki dodamy jaja. Dodatek jaj do mąki przy wyrobie ciasta kluskowego jest szczególnie ważny, gdyż kluski są bardziej sprężyste, apetyczne i sycące. Innym rodzajem klusek, droższym, ale szybszym w wykonaniu są kluski lane, zwanym lanym ciastem. Przy lanych kluskach najważniejszą rzeczą jest właściwa gęstość ciasta. Lane kluski otrzymujemy z jaj i mąki z małym dodatkiem wody. Gotujemy je lejąc ciasto cienkim strumieniem wprost na mleko, rosół czy inną zupę.

Przepisy na potrawy mączne

Kluski z ciasta ziemniaczanego  należy podawać gorące. Odmiennym od wyżej omówionych ciast, na co dzień stosowanym w każdej kuchni jest ciasto ziemniaczane. Z nazwy wynika że oprócz mąki w skład tego ciasta wchodzą ziemniaki. Jest to jedno z najtańszych ciast. Głównym składnikiem ciasta są ziemniaki ugotowane i utarte lub przepuszczone przez maszynkę, aby nie było grudek. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jaja, mąkę i zarabiamy ciasto. Z ciasta możemy formować kluski (kopytka), oraz róznego rodzaju knedle.

Przepisy na potrawy z ryb

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons