Kluski z ciasta ziemniaczanego – przepisy na potrawy mączne – Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 35 dkg mąki
- 1 jajo
- sól
- 6 dkg słoniny
Sposób przyrządzenia:
Potrawy z mąki
Codziennym posiłkiem przygotowanym z mąki jest Chleb który pieczemy z mąki żytniej razowej lub pytlowej. Większy pożytek przynosi chleb razowy ponieważ mąka razowa zawiera więcej składników odżywczych. Maka pszenna służy nam, ze względu na swoje właściwości do zagęszczenia potraw. Z maki pszennej przyrządzamy różnego rodzaju ciasta. Najprostszym ciastem jest zwykle ciasto kluskowe. W skład tego ciasta wchodzi tylko mąka i woda.
Kluski z ciasta ziemniaczane
W podobny sposób ( tylko z maki i wody) przygotowujemy ciasto pierogowe. Obydwa ciasta zyskują na smaku, jeżeli do mąki dodamy jaja. Dodatek jaj do mąki przy wyrobie ciasta kluskowego jest szczególnie ważny, gdyż kluski są bardziej sprężyste, apetyczne i sycące. Innym rodzajem klusek, droższym, ale szybszym w wykonaniu są kluski lane, zwanym lanym ciastem. Przy lanych kluskach najważniejszą rzeczą jest właściwa gęstość ciasta. Lane kluski otrzymujemy z jaj i mąki z małym dodatkiem wody. Gotujemy je lejąc ciasto cienkim strumieniem wprost na mleko, rosół czy inną zupę.
Przepisy na potrawy mączne
Kluski z ciasta ziemniaczanego należy podawać gorące. Odmiennym od wyżej omówionych ciast, na co dzień stosowanym w każdej kuchni jest ciasto ziemniaczane. Z nazwy wynika że oprócz mąki w skład tego ciasta wchodzą ziemniaki. Jest to jedno z najtańszych ciast. Głównym składnikiem ciasta są ziemniaki ugotowane i utarte lub przepuszczone przez maszynkę, aby nie było grudek. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jaja, mąkę i zarabiamy ciasto. Z ciasta możemy formować kluski (kopytka), oraz różnego rodzaju knedle.