Szczupak nadziewany – Przepisy na potrawy z ryb
- 1 kg szczupaka
- 25 dkg włoszczyzny
- liść bobkowy
- pieprz, sól
- Nadzienie:
- mięso z ryby
- 2 jaja
- 5 dkg bułki
- 10 dkg cebuli
- 2 dkg tłuszczu do cebul
- sól
- pieprz
- 15 dkg śmietany
- 4 dkg mąki
Szczupaka oczyszczamy z łuski, odcinamy płetwy i ogon uważając, aby nie uszkodzić skóry. Ostrym nożem odcinamy skórę dookoła głowy szczupaka i odwijając podcinamy skórę aż do ogona. Skórę odkładamy, a jeśli została przedziurawiona – zaszywamy nicią. Mięso ryby oddzielamy dokładnie od ości. Z oczyszczonej głowy, kręgosłupa i włoszczyzny gotujemy wywar.
Szczupak nadziewany -przyrządzamy nadzienie – czerstwą bułkę moczymy w mleku, lekko odciskamy. Drobno pokrajaną cebulę podsmażamy w tłuszczu. Mięso z ryby, bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jaja i przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie nakładamy w skórę szczupaka dość lużno, zaszywamy i zawijamy w serwetę zwilżoną wodą. Końce serwety zawiązujemy, serwetę z nadzianym szczupakiem wkładamy do naczynia i zalewamy gorącym wywarem z włoszczyzny. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, następnie wyjmujemy z wywaru i zdejmujemy ostrożnie serwetę. Ugotowaną rybę kroimy w plastry. Wywar podprawiamy śmietaną z mąką, zagotowujemy i sosem oblewamy rybę. Podajemy z ziemniakami i surówkami.
Ryby smażone panierowane – Przepisy na potrawy z ryb
- 1 kg 20 dkg ryby ( dorsza, karpia, szczupaka, sandacza, leszcza)
- sól
- 3 dkg mąki
- 1 jajo
- 10 dkg tartej bułki
- 10 dkg tłuszczu
Oczyszczoną z łuski, wypatroszoną, wymytą rybę dzielimy na kawałki. Rozbijamy jajo na talerzyku i dodajemy 1 łyżkę mleka. Kawałki ryby solimy, oprószamy mąką, zanurzamy w jaju, a następnie w tartej bułce. Opanierowane porcję przyciskamy ręką, aby bułka dobrze przylepiła się do mięsa i nie odpadała w czasie smażenia. Smażymy na niezbyt silnym ogniu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu wstawiamy rybę na 8-10 minut do gorącego piekarnika lub pod przykryciem trzymamy na patelni na brzegu kuchni, aby mięso dogrzało się w środku. Ryby smażone panierowane podajemy z ziemniakami i surówką.
Kotlety mielone z ryb – Przepisy na potrawy z ryb
- 80 dkg ryby
- 5 dkg czerstwej bułki
- 2 dkg tłuszczu do podsmażenia cebuli
- 5 dkg cebuli
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- 6 dkg tartej bułki
- 8 dkg tłuszczu
Na kotlety mielone z ryb możemy użyć każdą rybę. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę podsmażamy w tłuszczu. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa odciśniętą bułkę, cebulę i mięso ryby. Do masy dodajemy jajo, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w tartej bułce. Smażymy na jasnozłoty kolor i wstawiamy na 8-10 minut do piekarnika lub pod przykryciem trzymamy na patelni na brzegu płyty, aby mięso dogrzało się w środku. Kotlety mielone z ryb podajemy z ziemniakami i ostro przyprawionymi surówkami.Przepisy na potrawy z ryb.
Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym
- 1 kg 20 dkg dorsza
- sól
- 6 dkg słoniny
- 10 dkg chrzanu
- 30 dkg śmietany
- 4 dkg mąki
- ocet i cukier do smaku
Oczyszczonego dorsza dzielimy na dzwonka, solimy i układamy na blasze do ciasta lub na płaskim rondlu. Na każdy kawałek kładziemy plasterek słoniny i wstawiamy do gorącego piekarnika na pół godziny. Upieczoną rybę zalewamy śmietaną rozmieszaną z mąką, chrzanem, cukrem i octem i zapiekamy jeszcze przez 10 – 15 minut. Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym podajemy z ziemniakami.