Przepisy na sosy

przepisy na sosy

Sos koperkowy

Składniki:

  • 5 dkg masła
  • 5 dkg mąki
  • 3/4 litra wywaru z włoszczyzny lub rosołu
  • 20 dkg śmietany
  • 5 dkg zielonego kopru
  • sól

Z masła i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę i rozprowadzamy przestudzonym wywarem z włoszczyzny lub rosołem i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i drobno posiekany koper. Doprawiamy sos do smaku bez powtórnego gotowania. Podajemy do gotowanego mięsa, jaj w koszulkach oraz kotletów i ziemniaków a także kasz nasypko.

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 70 dkg pomidorów
  • 5 dkg cebuli
  • 20 dkg śmietany
  • 5 dkg mąki
  • sól
  • cukier
  • 5 dkg masła

Umyte pomidory kroimy i zalewamy litrem wody następnie dodajemy cebulę i gotujemy do miękkości a następnie przecieramy przez cedzak. Gotujący się przecier podprawiamy śmietaną z mąką i zagotowujemy. Do sosu dodajemy surowego masła i następnie doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Podajemy do kasz i klusek oraz kotletów ziemniaczanych.

Sos cebulowy

Składniki:

  • 5 dkg tłuszczu
  • 40 dkg cebuli
  • 5 dkg mąki
  • 1 litr wywaru
  • sól
  • ocet
  • cukier

Obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy w tłuszczu na rumiano i zalewamy częścią wywaru a następnie gotujemy do miękkości i przecieramy przez cedzak. Tłuszcz z mąką lekko rumienimy i rozprowadzamy wywarem z przetartą cebulą, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Podajemy do kotletów ziemniaczanych oraz gotowanego mięsa czy kaszy.

Sos grzybowy

Składniki:

  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 1 litr wody
  • 10 dkg cebuli
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg mąki
  • 3/4 litra wywaru z grzybów
  • 20 dkg śmietany
  • sól
  • pieprz

Zrazy mielone duszone w sosie

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons