Sos koperkowy
Składniki:
- 5 dkg masła
- 5 dkg mąki
- 3/4 litra wywaru z włoszczyzny lub rosołu
- 20 dkg śmietany
- 5 dkg zielonego kopru
- sól
Z masła i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę i rozprowadzamy przestudzonym wywarem z włoszczyzny lub rosołem i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i drobno posiekany koper. Doprawiamy sos do smaku bez powtórnego gotowania. Podajemy do gotowanego mięsa, jaj w koszulkach oraz kotletów i ziemniaków a także kasz nasypko.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 70 dkg pomidorów
- 5 dkg cebuli
- 20 dkg śmietany
- 5 dkg mąki
- sól
- cukier
- 5 dkg masła
Umyte pomidory kroimy i zalewamy litrem wody następnie dodajemy cebulę i gotujemy do miękkości a następnie przecieramy przez cedzak. Gotujący się przecier podprawiamy śmietaną z mąką i zagotowujemy. Do sosu dodajemy surowego masła i następnie doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Podajemy do kasz i klusek oraz kotletów ziemniaczanych.
Sos cebulowy
Składniki:
- 5 dkg tłuszczu
- 40 dkg cebuli
- 5 dkg mąki
- 1 litr wywaru
- sól
- ocet
- cukier
Obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy w tłuszczu na rumiano i zalewamy częścią wywaru a następnie gotujemy do miękkości i przecieramy przez cedzak. Tłuszcz z mąką lekko rumienimy i rozprowadzamy wywarem z przetartą cebulą, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Podajemy do kotletów ziemniaczanych oraz gotowanego mięsa czy kaszy.
Sos grzybowy
Składniki:
- 5 dkg suszonych grzybów
- 1 litr wody
- 10 dkg cebuli
- 5 dkg tłuszczu
- 5 dkg mąki
- 3/4 litra wywaru z grzybów
- 20 dkg śmietany
- sól
- pieprz