przepis na rosół z indyka

Rosół z indyka – przepisy kulinarne

Składniki na rosół z indyka

  • 1 duża porcja mięsa z indyka ( duże udo lub golonka)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średni por
  • kapusta włoska
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarnek ziela angielskiego
  • 10 ziarnek pieprzu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 litry wody

Sposób przyrządzenia:

Mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą a następnie wkładamy do dużego garnka. Dodajemy małą łyżkę soli i zalewamy wodą. Dodajemy cebulę, którą wcześniej opalamy na ogniu przez kilka minut, cebulę możemy podsmażyć na zwykłej patelni. Przygotowujemy warzywa i dodajemy do garnka oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Aby otrzymać wywar o właściwym smaku na jedno kilo włoszczyzny bierzemy: 30 dkg marchwi, 20 dkg pietruszki, 15 dkg selera, 15 dkg pora, lub cebuli, 20 dkg kapusty włoskiej. Gotujemy na małym ogniu pamiętając o zebraniu szumowin (piany która zbiera się podczas gotowania – tłuszcz). Gotujemy około 2 godzin pod uchyloną pokrywą garnka. Do gotowanego rosołu możemy dodać natkę pietruszki. Podajemy rosół z indyka z ziemniakami lub lanym ciastem a także z makaronem. Przed podaniem możemy przecedzić rosół z indyka przez sito a następnie dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.

Marchew zasmażana

print

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*