Składniki na rosół z indyka
- 1 duża porcja mięsa z indyka ( duże udo lub golonka)
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 duży seler
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średni por
- kapusta włoska
- 4 listki laurowe
- 6 ziarnek ziela angielskiego
- 10 ziarnek pieprzu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 litry wody
Sposób przyrządzenia:
Mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą a następnie wkładamy do dużego garnka. Dodajemy małą łyżkę soli i zalewamy wodą. Dodajemy cebulę, którą wcześniej opalamy na ogniu przez kilka minut, cebulę możemy podsmażyć na zwykłej patelni. Przygotowujemy warzywa i dodajemy do garnka oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Aby otrzymać wywar o właściwym smaku na jedno kilo włoszczyzny bierzemy: 30 dkg marchwi, 20 dkg pietruszki, 15 dkg selera, 15 dkg pora, lub cebuli, 20 dkg kapusty włoskiej. Gotujemy na małym ogniu pamiętając o zebraniu szumowin (piany która zbiera się podczas gotowania – tłuszcz). Gotujemy około 2 godzin pod uchyloną pokrywą garnka. Do gotowanego rosołu możemy dodać natkę pietruszki. Podajemy rosół z indyka z ziemniakami lub lanym ciastem a także z makaronem. Przed podaniem możemy przecedzić rosół z indyka przez sito a następnie dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.