Rady praktyczne:
Jeżeli nie mamy dla dziecka mleka, należy w tym dniu podać więcej sera i mięsa a także potrawę z jaj. Nie można zastępować mleka takimi potrawami jak rosół gdyż te nie zawierają wcale białka.
Kiedy nie mamy na obiad mięsa możemy przygotować takie potrawy jak:
Nie ma to jak dobry burak.
- pierogi leniwe lub naleśniki z serem
- makaron z serem żółtym
- rybę z jarzynami
- potrawkę z podrobów.
3. Gdy nie mamy świeżych owoców, możemy zastąpić nimi częściowo:
- kompoty, dżemy, galaretki
- tartą marchwią
- pomidorami
- kiszoną kapustą
- herbatką z owoców róży
Poza tym na wiosnę należy podawać szczypiorek do chleba, zieloną pietruszkę do zup i ziemniaków oraz szpinak.
4. Masło możemy zastąpić pełnotłustą śmietaną, jeżeli dzieci nie otrzymują codziennej porcji masła to powinny pić tran aby wyrównać niedobór witaminy A. Bolerioza. Aby miały więcej witaminy A z tartej surowej marchwi należy niezależnie od innych dodatków dodać trochę oleju lub śmietany.
5. Rady w zakresie żywienia dzieci – Dzieci które są uczulone na białko jaj,sera lub mleka muszą w zamian otrzymywać zwiększone ilości mięsa, ryb oraz częściej potrawy z przecieranych roślin strączkowych. Zdarza się że przyczyną uczulenia (alergia), jest nie tylko białko ale pyłki niektórych roślin, sierść zwierząt, pierze ptaków. Nie należy więc bez dokładnego sprawdzenia i porady lekarza zbyt pochopnie wyłączyć z żywienia dziecka produkty białkowe.