Żurek sląski

Żurek śląski – Przepisy kulinarne

Ta potrawa to jedna z najstarszych śląskich zup. Gotuję się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej oraz wody

Bardzo ważne jest aby do gotowania użyć tylko najlepszych składników pod względem wartości odżywczych jak i smakowych.

przepis na żurek
przepis na żurek

Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym. Żurek jako zupa występuje we wszystkich regionach polski w różnych proporcjach składników a także doboru.

żurek
żurek

Jak przygotowujemy Żurek:

Z mięsa i włoszczyzny zagotowujemy wywar.Po godzinie wyciągamy mięso z rosołu. Do wrzącego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy do gotującego wywaru grzyby oraz podsmażoną kiełbasę, którą przed podsmażeniem kroimy w plastry lub krążki ( na drobne kawałki). Podsmażamy także boczek pokrojony w małe kawałki razem z cebulą i dodajemy do potrawy. Do gotującej się zupy dodajemy zakwas. W międzyczasie dodajemy majeranek, sól oraz pieprz. Podprawiamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku. Żurek śląski podawać z ugotowanymi jajkami i pieczywem.

print
 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*