Ta potrawa to jedna z najstarszych śląskich zup. Gotuję się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej oraz wody
Bardzo ważne jest aby do gotowania użyć tylko najlepszych składników pod względem wartości odżywczych jak i smakowych.

Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym. Żurek jako zupa występuje we wszystkich regionach polski w różnych proporcjach składników a także doboru.

Jak przygotowujemy Żurek:
Z mięsa i włoszczyzny zagotowujemy wywar.Po godzinie wyciągamy mięso z rosołu. Do wrzącego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy do gotującego wywaru grzyby oraz podsmażoną kiełbasę, którą przed podsmażeniem kroimy w plastry lub krążki ( na drobne kawałki). Podsmażamy także boczek pokrojony w małe kawałki razem z cebulą i dodajemy do potrawy. Do gotującej się zupy dodajemy zakwas. W międzyczasie dodajemy majeranek, sól oraz pieprz. Podprawiamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku. Żurek śląski podawać z ugotowanymi jajkami i pieczywem.