Grochówka – tradycyjna polska potrawa – jak zrobić grochówkę ?
Składniki:
- 400 gram grochu łuskanego
- 500 g boczku wędzonego surowego
- 2 średnie pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 300 g kiełbasy
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- sól
- 1000 g ziemniaków
- oliwa do smażenia lub masło klarowane
- 2 litry wody
Przygotowanie potrawy – grochówka
Kroimy boczek w małe kawałki i dokładnie płuczemy groch do momentu w którym woda nie będzie mętna. Do garnka z 2 litrami wody dodajemy pokrojony boczek oraz 2 listki laurowe a także 4 ziela angielskie i 10 pieprzu ziarnistego oraz groch łuskany -gotujemy na średnim ogniu. Ziemniaki obieramy następnie kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku, dla smaku solimy. Następnie przygotowujemy pietruszkę i marchew. Obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do garnka z grochem. Ugotowane ziemniaki cedzimy i dodajemy go grochu – gotujemy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kawałki oraz pokrojoną cebulę w małą kostkę – dodajemy do garnka – wszystko razem mieszamy. Dodajemy majeranek i sól a następnie gotujemy do momentu gdy danie będzie gotowe tzn. gdzie groch będzie prawie rozgotowany.
Woda potrzebna tak samo jak pożywienie – składnik do grochówka
Człowiek któremu chcę się pić opada z sił. Jeśli jednocześnie jest głodny, stara się przede wszystkim zaspokoić pragnienie a dopiero potem głód. Brak wody jest dla organizmu bardziej niebezpieczny od braku pożywienia, gdyż pragnienie może zniszczyć organizm szybciej niż głód. Ilość wody w organizmie ludzkim wynosi przeciętnie ok 65% czyli 2/3 ogólnej wagi człowieka, stąd też dostarczanie jej w pożywieniu jest sprawą bardzo ważną. Średnie dzienne zapotrzebowanie w wodę dorosłego człowieka wynosi 2 do 3 litrów wody. Wszystkie zmiany jakim ulega pożywienie w przewodzie pokarmowym, mogą się odbywać tylko w obecności wody. Organizm wchłania rozpuszczone w wodzie i w sokach żołądkowych składniki pożywienia. Woda więc sprzyja prawidłowemu trawieniu pokarmów oraz wzbogaca nasze pożywienie w składniki mineralne jak wapń, żelazo, jod i inne.