Grochówka

grochówka

Grochówka – tradycyjna polska potrawa

Składniki:

  1. 400 gram grochu łuskanego
  2. 500 g boczku wędzonego surowego
  3. 2 średnie pietruszki
  4. 2 średnie marchewki
  5. 1 duża cebula
  6. 300 g kiełbasy
  7. majeranek
  8. ziele angielskie
  9. liść laurowy
  10. pieprz ziarnisty
  11. sól
  12. 1000 g ziemniaków
  13. oliwa do smażenia lub masło klarowane
  14. 2 litry wody

Przygotowanie potrawy – grochówka

Kroimy boczek w małe kawałki i  dokładnie płuczemy groch do momentu w którym woda nie będzie mętna. Do garnka z 2 litrami wody dodajemy pokrojony boczek oraz 2 listki laurowe a także 4 ziela angielskie i 10 pieprzu ziarnistego oraz groch łuskany -gotujemy na średnim ogniu. Ziemniaki obieramy następnie  kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku, dla smaku solimy. Następnie przygotowujemy pietruszkę i marchew. Obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do garnka z grochem. Ugotowane ziemniaki cedzimy i dodajemy go grochu – gotujemy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kawałki oraz pokrojoną cebulę w małą kostkę – dodajemy do garnka – wszystko razem mieszamy. Dodajemy majeranek i sól a następnie gotujemy do momentu gdy danie będzie gotowe tzn. gdzie groch będzie prawie rozgotowany.

Żurek śląski

Woda potrzebna tak samo jak pożywienie – składnik do grochówka

Człowiek któremu chcę się pić opada z sił. Jeśli jednocześnie jest głodny, stara się przede wszystkim zaspokoić pragnienie a dopiero potem głód. Brak wody jest dla organizmu bardziej niebezpieczny od braku pożywienia, gdyż pragnienie może zniszczyć organizm szybciej niż głód. Ilość wody w organizmie ludzkim wynosi przeciętnie ok 65% czyli 2/3 ogólnej wagi człowieka, stąd też dostarczanie jej w pożywieniu jest sprawą bardzo ważną. Średnie dzienne zapotrzebowanie w wodę dorosłego człowieka wynosi 2 do 3 litrów wody. Wszystkie zmiany jakim ulega pożywienie w przewodzie pokarmowym, mogą się odbywać tylko w obecności wody. Organizm wchłania rozpuszczone w wodzie i w sokach żołądkowych składniki pożywienia. Woda więc sprzyja prawidłowemu trawieniu pokarmów oraz wzbogaca nasze pożywienie w składniki mineralne jak wapń, żelazo, jod i inne.

Pasta chrzanowo jajeczna

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons