pasta chrzanowo jajeczna

Pasta chrzanowo jajeczna

Jak zrobić Pastę chrzanowo jajeczną

Korzeń Chrzanu jest przyprawą bardzo popularną, zwłaszcza w Azji i Europie, ale również na innych kontynentach. W kuchni polskiej jest obecny od bardzo dawna , a największym zainteresowaniem cieszy się w okresie Świąt Wielkanocnych.

Korzeń chrzanu, dzięki swojemu intensywnemu, ostremu smakowi stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i pasztetów, jaj, ryb, białego sera, a także białego barszczu. Jest również wykorzystywany do przyprawiania kiszonych ogórków, a także różnorodnych sosów, w tym sosu chrzanowego oraz niektórych rodzajów musztard i majonezów. Chrzan jest również rośliną posiadającą liczne właściwości zdrowotne. Charakteryzuje się przede wszystkim właściwościami bakteriobójczymi i grzybobójczymi oraz przeciwwirusowymi. Chrzan w Polsce najbardziej popularny jest na Święta Wielkanocne połączony z ugotowanymi jajkami w postaci pasty. Jest to wspaniały dodatek do wędlin na wigilijnych stołach.

Skład produktów do pasty chrzanowo jajecznej składa się z następujących składników:

  1. Jaja gotowane
  2. Chrzan starty lub kupczy dobrej firmy
  3. Majonez
  4. Musztarda
  5. Pieprz
  6. Sól

Sposób przyrządzenia  pasty  jest bardzo prosty. Ugotowane jaja ścieramy na tarce a następnie dodajemy chrzan oraz pozostałe produkty . Wszystko razem mieszamy i dodajemy do smaku sól i pieprz. Na 20 jaj dodajemy 200 g chrzanu i 200 g majonezu oraz dwie duże łyżki stołowe musztardy. Jest to wspaniałym dodatkiem do wszystkich potraw na wigilijnym stole.

print

 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*