Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku

Składniki:

  1. Sos zielone tajskie curry
  2. Pęczek kolendry
  3. 2 Limonki
  4. Makaron jajeczny
  5. 600 g kurczaka ( filety z piersi)
  6. 2 Papryki
  7. Cukinia
  8. Bakłażan
  9. Czerwona cebula
  10. 2 x 400 ml mleka kokosowego
  11. Przyprawa chińskie 5 smaków
  12. Olej sezamowy
  13. Sos sojowy
  14. Sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

  • Warzywa kroimy w cienkie paski
  • Filety z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie marynujemy w soku z limonki, oleju sezamowego oraz pieprzu i soli
  • Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika na około 10 minut – przykrywamy pokrywką
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa a następnie po minucie zamarynowane filety i zalewamy sosem tajskie curry, który uprzednio podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym i garścią posiekanych łodyżek kolendry – dodajemy przyprawę
  • Gotujemy kilka minut aż kurczak dojdzie

Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, wykładamy warzywa z kurczakiem i posypujemy dużą ilością kolendry do smaku.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons