Składniki:
- Sos zielone tajskie curry
- Pęczek kolendry
- 2 Limonki
- Makaron jajeczny
- 600 g kurczaka ( filety z piersi)
- 2 Papryki
- Cukinia
- Bakłażan
- Czerwona cebula
- 2 x 400 ml mleka kokosowego
- Przyprawa chińskie 5 smaków
- Olej sezamowy
- Sos sojowy
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Warzywa kroimy w cienkie paski
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie marynujemy w soku z limonki, oleju sezamowego oraz pieprzu i soli
- Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika na około 10 minut – przykrywamy pokrywką
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa a następnie po minucie zamarynowane filety i zalewamy sosem tajskie curry, który uprzednio podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym i garścią posiekanych łodyżek kolendry – dodajemy przyprawę
- Gotujemy kilka minut aż kurczak dojdzie
Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, wykładamy warzywa z kurczakiem i posypujemy dużą ilością kolendry do smaku.