Przepisy na kapustę kiszoną

Kapusta kiszona po litewsku

Przepisy na kapustę kiszoną – Składniki:

1 kg kiszonej kapusty oraz 10 dkg cebuli oraz 10 dkg słoniny i pieprz

Kapustę odcedzamy z nadmiaru soku a następnie kilkakrotnie kroimy nożem. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie słoninę topimy na patelni i dodajemy do niej pokrojoną cebulę – podgrzewamy mieszając. Na gorący tłuszcz z cebulą dodajemy kapustę i podgrzewamy mieszając. Tak gorącą kapustę podajemy jako dodatek do mięsa i ziemniaków.

Kapusta kiszona zasmażana

Przepisy na kapustę kiszoną- Składniki:

1 kg kiszonej kapusty a także 8 dkg słoniny oraz 8 dkg cebuli i 4 dkg mąki i sól oraz pieprz.

Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody. Ze słoniny oraz cebuli i maki robimy jasnozłotą zasmażkę następnie podprawiamy kapustę zasmażką. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna dodajemy białą kapustę a nie płuczemy lub odlewamy sok.

Kapusta kiszona z grochem

Przepisy na kapustę kiszoną – Składniki:

1 kg kiszonej kapusty oraz 8 dkg cebuli a także 8 dkg tłuszczu oraz 3 dkg mąki oraz 20 dkg grochu a także pieprz i sól.

Przebrany umyty groch zalewamy przegotowaną oraz przestudzoną wodą i zostawiamy na 12 godzin. Gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z odrobiną tłuszczu. Miękką kapustę podprawiamy zasmażką ze słoniny ,cebuli i mąki. Do podprawionej kapusty dodajemy miękki groch. Wszystko razem gotujemy wolno mieszając.

Przepisy na kapustę kiszoną ułatwiają przygotowanie smacznych potraw niezbędnych dla codziennej diety. W przepisach uwzględniamy również mało znane a smaczne i łatwe do wykonania potrawy z kapusty kiszonej która jest wspaniałym dodatkiem do ziemniaków a zatem to sprawdzone i smaczne danie na codzienny obiad.

Surówka z marchwi i porów

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons