Sposób na Kruche Grzanki do Zup – Dodatek, Który Rozpływa Się w Ustach

Jak Zrobić Kruchy Dodatek do Zup: Prosty Przepis

Składniki:

  • Kilka kromek świeżego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje krok po kroku:

Krok 1: Przygotowanie Grzanek Pokrój chleb na cienkie kromki. Wymieszaj oliwę z oliwek, solą i pieprzem. Delikatnie skrop kromki chleba tą mieszanką.

Krok 2: Piekarnik Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść kromki chleba na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 3: Pieczenie Piec grzanki przez około 10-12 minut, aż staną się złote i chrupiące.

Krok 4: Podanie i Dekoracja Podawaj grzanki obok zupy. Mogą być idealnym dodatkiem do kremowych zup, dodając chrupkości i smaku.

Przepis na Śmietanowy Dodatek do Zupy – Delikatność, Którą Pokocha Twoje Podniebienie

Jak Wykonać Śmietanowy Dodatek do Zupy: Przepis Krok po Kroku

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • Szczypta soli i pieprzu

Instrukcje krok po kroku:

Krok 1: Przygotowanie Śmietanki W naczyniu wymieszaj śmietankę kremówkę, posiekany koperek, sól i pieprz.

Krok 2: Mieszanie Dokładnie wymieszaj składniki, aby koperek równomiernie rozprowadził się w śmietance.

Krok 3: Podawanie Podawaj łyżeczką niewielką ilość śmietanowego dodatku na wierzch każdej porcji zupy. Śmietana doda kremowości i delikatnego smaku.

Grzanki z bułki

Składniki: 50 dkg czerstwej bułki, 3 dkg masła

Czerstwą bułkę rozdrabniamy ostrym nożem a następnie wsypujemy cienką warstwę na blachę. Stopionym masłem polewamy grzanki i wstawiamy do piekarnika pamiętając żeby od czasu do czasu potrząsnąć blachą mieszając w ten sposób grzanki. Dobrze wysuszone grzanki są lekko zarumienione i chrupiące.

Łazanki

Składniki: 35 dkg mąki, 2 jaja, 6 dkg wody, sól.

Przygotujemy ciasto jak na makaron tzn. w nasypanej na stolnicy mące robimy dołek a następnie wlewamy wybite jaja i wodę i zarabiamy ciasto. Wygniatamy je dokładnie wyrabiając rękami a następnie rozwałkowujemy. Przeschnięte płaty ciasta zwijamy w rulony o szerokości 8 cm które kroimy na paski o szerokości 2 cm a te z kolei kroimy w poprzek na kwadraciki – łazanki. Pokrojone łazanki rozrzucamy na stolnicy aby przeschły. Łazanki gotujemy we wrzącej wodzie mieszając aby się nie skleiły.

Kluski parzone

Składniki: 50 dkg wody, 12 dkg masła, 25 dkg mąki, 5 jaj, sól.

Zagotowujemy wodę z masłem a następnie odstawiamy z ognia i wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką dokładnie rozbijamy grudki mąki oraz ucieramy ciasto podgrzewając aż stanie się gęste. Odstawiamy z ognia i po lekkim przestudzeniu dodajemy po jednej sztuce jaja i wyrabiamy ciasto. Kluski kładziemy metalową łyżką do wrzącej osolonej wody. Gotujemy jednorazowo w naczyniu taką ilość klusek aby swobodnie pływały. Podajemy jako dodatek do zup oraz jako samodzielną potrawę.

print
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*