Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Składniki:

  1. 20 dkg boczku wędzonego bez skórki
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  3. 4 ząbki czosnku drobno posiekanego
  4. posiekana mała cebula
  5. 2 duże jaja z wolnego wybiegu
  6. dojrzały ser parmezan
  7. sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  8. 4 duże łyżki śmietany

Jak zrobić spaghetti carbonara

Doprowadzić 3 litry wody do wrzenia w dużym rondlu z czterema łyżeczkami soli. Dodaj spaghetti i gotuj przez dziewięć minut lub do al dente.

W międzyczasie pokrój boczek na krótkie małe paski około 5 mm szerokości.

Rozgrzej dużą, głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i smaż boczek aż lekko się usmaży. Dodaj czosnek i cebulę oraz śmietanę a także połowę startego sera i duś przez kilka minut.

Doprawić do smaku z odrobiną soli i czarnego pieprzu. Ciepło ze spaghetti będzie wystarczające aby dodać żółtka i wymieszać z makaronem oraz sosem, aby sos nadal pozostał wilgotny i kremowy. Spaghetti Carbonara posypujemy resztą startego sera.

Użycie żółtek nie jest konieczne, a nawet niewskazane dla kobiet w ciąży z uwagi na salmonellę.

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*