Składniki:
- 20 dkg boczku wędzonego bez skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 ząbki czosnku drobno posiekanego
- posiekana mała cebula
- 2 duże jaja z wolnego wybiegu
- dojrzały ser parmezan
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 duże łyżki śmietany
Jak zrobić spaghetti carbonara
Doprowadzić 3 litry wody do wrzenia w dużym rondlu z czterema łyżeczkami soli. Dodaj spaghetti i gotuj przez dziewięć minut lub do al dente.
W międzyczasie pokrój boczek na krótkie małe paski około 5 mm szerokości.
Rozgrzej dużą, głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i smaż boczek aż lekko się usmaży. Dodaj czosnek i cebulę oraz śmietanę a także połowę startego sera i duś przez kilka minut.
Doprawić do smaku z odrobiną soli i czarnego pieprzu. Ciepło ze spaghetti będzie wystarczające aby dodać żółtka i wymieszać z makaronem oraz sosem, aby sos nadal pozostał wilgotny i kremowy. Spaghetti Carbonara posypujemy resztą startego sera.
Użycie żółtek nie jest konieczne, a nawet niewskazane dla kobiet w ciąży z uwagi na salmonellę.