Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

6 jabłek lub gruszek, 6 dkg cukru, 1/2 litry mleka, 1 dkg mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, 5 dkg cukru, pół paczki cukru waniliowego

Jak przyrządzamy jabłka lub gruszki w sosie waniliowym:

Obrane jabłka lub gruszki w sosie waniliowym dzielimy na połówki dokładnie usuwając gniazda nasienne. Następnie gotujemy w małej ilości wody z cukrem uważając aby jabłka lub gruszki nie rozgotowały się. Po ugotowaniu owoce wyjmujemy i osączamy z syropu a następnie układamy połówki obok siebie w niezbyt głębokiej salaterce.

Przygotowujemy sos waniliowy

Dwie lub trzy łyżki mleka mieszamy w kubeczku z mąką ziemniaczaną. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy i dodajemy do niego rozmąconą mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy do zagotowania pamiętając o ciągłym mieszaniu. Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy cukier waniliowy a następnie dodajemy powoli mleko zagęszczone mąką ziemniaczaną. Ostudzone jabłka czy gruszki zalewamy sosem waniliowym. Sos waniliowy sporządzamy bezpośrednio przed podaniem potrawy gdyż przy długim staniu rzednieję.

Praktyczna kuchnia-Kompot z jabłek\

Cenne rady

Podstawą przyrządzania deserów jest najczęściej mleko lub owoce z dodatkiem cukru, żelatyny, mąki ziemniaczanej. Najprostszymi deserami są różnego rodzaju surówki owocowe a więc owoce podawane na surowo. Do tego celu nadają się najbardziej truskawki, maliny ,porzeczki, poziomki czy czarne borówki.

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*