Składniki:
6 jabłek lub gruszek, 6 dkg cukru, 1/2 litry mleka, 1 dkg mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, 5 dkg cukru, pół paczki cukru waniliowego
Jak przyrządzamy jabłka lub gruszki w sosie waniliowym:
Obrane jabłka lub gruszki w sosie waniliowym dzielimy na połówki dokładnie usuwając gniazda nasienne. Następnie gotujemy w małej ilości wody z cukrem uważając aby jabłka lub gruszki nie rozgotowały się. Po ugotowaniu owoce wyjmujemy i osączamy z syropu a następnie układamy połówki obok siebie w niezbyt głębokiej salaterce.
Przygotowujemy sos waniliowy
Dwie lub trzy łyżki mleka mieszamy w kubeczku z mąką ziemniaczaną. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy i dodajemy do niego rozmąconą mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy do zagotowania pamiętając o ciągłym mieszaniu. Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy cukier waniliowy a następnie dodajemy powoli mleko zagęszczone mąką ziemniaczaną. Ostudzone jabłka czy gruszki zalewamy sosem waniliowym. Sos waniliowy sporządzamy bezpośrednio przed podaniem potrawy gdyż przy długim staniu rzednieję.
Cenne rady
Podstawą przyrządzania deserów jest najczęściej mleko lub owoce z dodatkiem cukru, żelatyny, mąki ziemniaczanej. Najprostszymi deserami są różnego rodzaju surówki owocowe a więc owoce podawane na surowo. Do tego celu nadają się najbardziej truskawki, maliny ,porzeczki, poziomki czy czarne borówki.