Naleśniki z jabłkami

Jak przygotowujemy ciasto na naleśniki z jabłkami

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg mleka
  • 1 jajo
  • 2 dkg słoniny
  • tłuszcz do podsmażenia
  • sól do smaku

Do mąki dodajemy mleko i jajo a następnie zarabiamy ciasto tak aby nie było grudek a następnie rozrzedzamy wodą do właściwej gęstości. Gorącą patelnie smarujemy słoniną nadzianą na widelec i nalewamy cienko ciasto. Smażymy naleśniki z obu stron.

Jak przygotowujemy nadzienie na naleśniki z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy lub cynamon

Jabłka ścieramy na grubej tarce i posypujemy cukrem

Sposób przyrządzenia naleśników

Naleśniki przekładamy surowymi jabłkami a następnie składamy na czworo lub zwijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki z jabłkami podsmażamy z obu stron bezpośrednio przed podaniem. Zamiast surowych jabłek naleśniki możemy przełożyć marmoladą z jabłek. Naleśniki smarujemy marmoladą i zwijamy przeciwległe brzegi do środka i zwijamy. Zwinięte naleśniki z marmoladą podsmażamy.

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*