Jak przygotowujemy ciasto na naleśniki z jabłkami
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 30 dkg mleka
- 1 jajo
- 2 dkg słoniny
- tłuszcz do podsmażenia
- sól do smaku
Do mąki dodajemy mleko i jajo a następnie zarabiamy ciasto tak aby nie było grudek a następnie rozrzedzamy wodą do właściwej gęstości. Gorącą patelnie smarujemy słoniną nadzianą na widelec i nalewamy cienko ciasto. Smażymy naleśniki z obu stron.
Jak przygotowujemy nadzienie na naleśniki z jabłkami
Składniki:
- 1 kg jabłek
- cukier do smaku
- cukier waniliowy lub cynamon
Jabłka ścieramy na grubej tarce i posypujemy cukrem
Sposób przyrządzenia naleśników
Naleśniki przekładamy surowymi jabłkami a następnie składamy na czworo lub zwijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki z jabłkami podsmażamy z obu stron bezpośrednio przed podaniem. Zamiast surowych jabłek naleśniki możemy przełożyć marmoladą z jabłek. Naleśniki smarujemy marmoladą i zwijamy przeciwległe brzegi do środka i zwijamy. Zwinięte naleśniki z marmoladą podsmażamy.