Naleśniki z serem

Przepis na naleśniki z serem -Ciasto i Nadzienie

Składniki na ciasto:

27 dkg mąki oraz 2 jaja oraz 30 dkg mleka a także 22 dkg wody i 1 dkg cukru oraz 2 dkg słoniny i sól

Składniki na nadzienie:

50 dkg białego sera oraz 2 jaja i 15 dkg cukru a także wanilia lub skórka pomarańczowa i 6 dkg tłuszczu do podsmażenia

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe

Do mąki dodajemy jaja oraz mleko, sól i cukier. Następnie wyrabiamy tak aby nie było grudek najlepiej trzepaczką.Ciasto rozrzedzamy wodą do odpowiedniej gęstości. Kawałkiem słoniny nadzianej na widelec smarujemy rozgrzaną patelnię – nalewamy cienko ciasto i smażymy szybko naleśniki z obu stron.

Przygotowujemy nadzienie

Biały niekwaśny ser przepuszczamy przez maszynkę lub ucieramy wałkiem aby nie było grudek. Do sera dodajemy jaja a także cukier i cukier waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy lub cytryny – wszystko razem dokładnie mieszamy. Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon a następnie podsmażamy.

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*