Przygotowujemy masę mieloną
Składniki:
- 30 dkg mięsa wołowego
- 20 dkg mięsa wieprzowego
- 5 dkg cebuli
- 2 dkg tłuszczu do podsmażenia cebuli
- 6 dkg czerstwej bułki
- 1 jajo
- pieprz i sól do smaku
- 5 dkg smalcu
- 4 dkg mąki
- 15 dkg śmietany
Czas na przyrządzenie pieczeni
Przygotowujemy masę mieloną – bułkę zalewamy wodą lub mlekiem aby zmiękła a następnie odciskamy. Obraną cebulę kroimy drobno i podsmażamy na tłuszczu. Mięso myjemy i oddzielamy grube błony a następnie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę wraz z namoczoną bułką o podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy dodajemy jajo, sól i pieprz do smaku i dobrze wyrabiamy ręką. Zwilżonymi w wodzie rękami formujemy z masy dość gruby wałek i układamy go na brytfannie z rozgrzanym tłuszczem. Wstawiamy mięso do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut polewając kilkakrotnie kilkoma łyżkami wody. Po upieczeniu zdejmujemy mięso z brytfanny i zlewamy sos do małego garnka a następnie podprawiamy śmietaną z mąką. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku. Pieczeń podajemy z ziemniakami i ostrymi surówkami.