Pieczeń rzymska

Przygotowujemy masę mieloną

Składniki:

  • 30 dkg mięsa wołowego
  • 20 dkg mięsa wieprzowego
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu do podsmażenia cebuli
  • 6 dkg czerstwej bułki
  • 1 jajo
  • pieprz i sól do smaku
  • 5 dkg smalcu
  • 4 dkg mąki
  • 15 dkg śmietany

Czas na przyrządzenie pieczeni

Przygotowujemy masę mieloną – bułkę zalewamy wodą lub mlekiem aby zmiękła a następnie odciskamy. Obraną cebulę kroimy drobno i podsmażamy na tłuszczu. Mięso myjemy i oddzielamy grube błony a następnie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę wraz z namoczoną bułką o podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy dodajemy jajo, sól i pieprz do smaku i dobrze wyrabiamy ręką. Zwilżonymi w wodzie rękami formujemy z masy dość gruby wałek i układamy go na brytfannie z rozgrzanym tłuszczem. Wstawiamy mięso do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut polewając kilkakrotnie kilkoma łyżkami wody. Po upieczeniu zdejmujemy mięso z brytfanny i zlewamy sos do małego garnka a następnie podprawiamy śmietaną z mąką. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku. Pieczeń podajemy z ziemniakami i ostrymi surówkami.

print
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*