Befsztyk z polędwicy wołowej – przepis na befsztyk wołowy
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje | porcje |
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 porcja sól
- 1 porcja pieprzu do smaku
- 10 dkg cebuli
- 5 dkg tłuszczu do smażenia
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Z umytej polędwicy wołowej zdejmujemy tłuszcz i błony. Polędwicę kroimy w poprzek włókien w dość grube kawałki. Każdy kawałek lekko rozgniatamy dłonią do spłaszczenia. Nie używamy do tego celu tłuczka, gdyż polędwica jest mięsem bardzo delikatnym. Rozgrzewamy część tłuszczu i smażymy na nim cebulę pokrajaną w krążki. Resztę tłuszczu podgrzewamy mocno na patelni i smażymy na nim ( na silnym ogniu) befsztyki z obu stron. Pod koniec smażenia lekko solimy. Podajemy z cebulą i z ziemniakami.